• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stater kan kartlägga sina medborgare via sociala medier. Foto: TT

Civil Rights Defenders: Internet har blivit ett verktyg för att utöva förtryck

Publicerad

I Tanzania ska en specialstyrka övervaka sociala medier i jakt på hbtq-personer. Att totalitära stater använder sociala medier som verktyg för att kartlägga minoriteter är vanligt förekommande, enligt människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

– Det som är publicerat går inte att avpublicera, det handlar om liv och död, säger Marcin de Kaminski vid Civil Rights Defenders.

Det var i måndags som Paul Makonda, guvernör i regionen Daar es Salaam i Tanzania, under en presskonferens uppmanade allmänheten att ange hbtq-personer. Nästa vecka ska en specialstyrka instiftas som ska övervaka sociala medier i syfte att identifiera hbtq-personer och gripa dem.

Och att totalitära stater använder sig av sociala medier som verktyg för att kartlägga minoriteter förekommer på många platser i världen, menar Marcin de Kaminski, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders avdelning för skydd och säkerhet av utsatta MR-försvarare.

Kraftfullt verktyg för repression

– Det som händer i Tanzania visar på dubbelheten med internet och sociala medier. Å ena sidan kan det vara den enda möjligheten för en hbtq-person att vara sig själv, å andra sidan kan sociala medier vara ett kraftfullt verktyg för repression.

När människors rättigheter begränsas är sociala medier ett viktigt forum för debatt och en möjlighet till organisering, en möjlighet som nu även den inskränks.

– Sociala medier har varit en ventil där de som inte har kunnat tala fritt om sin identitet offentligt har kunnat göra det. När den här typen av politik, att jaga hbtq-personer, blir verklighet, då blir det skakigt när man använder sig av sociala medier som en del av förtrycket. Det som är publicerat går inte att avpublicera, det handlar om liv och död, säger Marcin de Kaminski.

Trodde att de skulle på dejt – Möttes av ett gäng med påkar

Han tar upp ett annat exempel från 2012 då Grindr, en dejtingapp för hbtq-personer, lanserades i Egypten.

– Det slutade med att ligor registrerade sig på dejtingappar och stämde träff med hbtq-personer online. De hbtq-personer som trodde att de skulle möta en ny partner lockades sedan in i bakhåll och misshandlades med påkar.

Sex mellan samkönade par är olagligt i Tanzania, och enligt Civil Rights Defenders har läget försämrats efter att president John Magufuli kom till makten 2015. Bland annat har organisationer som ger stöd till hbtq-personer stängts ner och aktivister har gripits.

Efter Paul Makondas uppmaning har tusentals människor gått under jord, därför är det viktigare än någonsin att pressen på Tanzania ökar, säger Marcin de Kaminski.

– Allvarsgraden i detta är mycket hög, när hetsjakt blir en del av rättsutövningen och därtill en officiell position. Vi måste ställa krav på Tanzania att inte bedriva den här typen av hets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.