Kina är enda kända land som tillverkar dessa tortyrredskap, enligt Amnesty International Foto: AP/TT

Amnesty: Kina ökar exporten av tortyrredskap

Uppdaterad
Publicerad

Kinas export av tortyrvapen har ökat kraftigt de senaste tio åren, säger människorättsorganisationen Amnesty International.

Amnesty talar i en rapport om polisutrustning som främst är avsedd för tortyr, som elchocker och kedjor där huvud och vrister är sammankedjade.

Enligt Amnesty är det idag över 130 kinesiska företag som tillverkar tortyrredskapen. Det är en ökning från 28 för 10 år sedan. De flesta företagen är statliga.

Det mesta av denna tillverkning är laglig, men många av produkterna är grymma och inhumana.

Ett företag – China Xinxing Import Export – exporterade år 2012 till 40 afrikanska länder till ett värde av 100 miljoner dollar.

Rapporten ger också exempel på slagkäppar försedda med spik och en tortyrstol där offrets armar och ben spänns fast så att offret hamnar i en förvriden smärtsam ställning.

Boom i tortyrredskap

Det är en boom i produktion av tortyrredskap som rapporteras, helt enkelt därför att myndigheterna tillåter produktionen, säger Amnesty. Till exempel är Kina det enda kända landet som tillverkar slagkäpparna med spik.

Det finns enligt organisationen inga som helst ursäkter för tillverkning och handel med redskap vars främsta syfte är att tortera och tillfoga en inhuman och förnedrande förnedring.

Kina förbjuder uttryckligen tortyr och förnekar ofta förekommande anklagelser att den kinesiska polisen och kommunistpartiet använder sådan.

”Ingen tortyr på fem år”

Tidigare i år sade en kinesisk kontrollant att det inte förekommit ett enda fall av tortyr för att framtvinga bekännelser om brott på fem år.

Men på måndagen rapporterade nyhetsbyrån Xinhua att en domstol i nordöstra Kina dömt tre poliser och fyra andra personer för att ha dödat en människa. Ett vittne sade att han satt fastspänd i en stol av järn och utsattes för elchocker.

Amnesty uppmanar i sin rapport Kina att stoppa produktionen och exporten av olika former av tortyrredskap. Redskapen ska enligt organisationen bland annat ha sålts till Kambodja, Nepal, Kongo, Egypten, Ghana, Madagaskar, Senegal och Uganda.

”Regeringen har godkänt”

FN:s kommitté mot tortyr har rekommenderat att den stol som Kina exporterar ska avskaffas.

En taleskvinna för Yuanda Industrial and Trade Co, som gör tortyrstolen svarar att bolaget bara tillverkar vad regeringen har godkänt och har inte gjort sig skyldigt till några överträdelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.