Hans republikanska partikamrater bävar vad Donald Trump kan tänkas säga när han möter shejkerna i Saudiarabien, allierade i Israel, ska kyssa påvens hand i Rom och sedan vara med på Natomöte i Bryssel.
Republikanske senatorn Lindsey Graham skickade med en sträng uppmaning till sin president ”fokusera, var disciplinerad och ge oss framgångar ute i världen”.
LÄS MER: Ryssutredning i USA blir brottsutredning
Kallas vårdslös
Drar en suck av lättnad gör också folkvalda och högre tjänstemän inom FBI och CIA i Washington som får en respit när Trump i åtta dagar är bortrest. Tiden behövs för att kunna sortera gångna veckans avslöjanden innebär för Donald Trumps framtid som president.
Hans agerande kallas ”självsvåldigt och vårdslöst” av demokraterna, hans partikamrater har hittills nöjt sig med att beskriva läget som ”problematiskt”.
Därför väckte det stor uppmärksamhet när Justin Amash, republikan i representanthuset i onsdags var först ut med att säga att om de senaste tidens uppgifter stämmer kan det bli fråga om riksrätt.
LÄS MER: Trump ursinnig över åklagartillsättning
Det alla frågar sig nu är om det är början till ett sammanbrott för Trumps presidentskap eller om han kommer att kunna rentvå sig från anklagelserna.
Hade precis börjat gå bättre
Donald Trump å sin sida kommer säkert att begrunda vad som gick så snett, han som efter 100 första stormiga dagar hade fått lite ordning på torpet, fick beröm för flera av sina utnämningar som före detta generalen McMaster, fick igenom sin sjukvårdsreform i representanthuset och också noterat några utrikespolitiska framgångar.
Sedan vände det.
LÄS MER: Särskild åklagare ska utreda rysskoppling
De senaste tio dagarna har en skandal efter en annan rullats upp:
- Att alla avskedanden Trump hittills gjort har haft kopplingar till den pågående Rysslandsskandalen.
- Att FBI säger sig kunna bevisa att Trump med orden ”jag hoppas du kan släppa detta” bad den nu sparkade FBI-chefen Comey att lägga ner utredningen om dåvarande nationella säkerhetschefen Michael Flynns förehavanden med Ryssland. Att gripa in för att förhindra rättvisans gång är ett allvarligt övertramp och den tyngsta anklagelsen hittills att Trump missköter sitt jobb.
- Att Trump läckte hemlig information om terrorgruppen IS, som USA fått av Israel, till Rysslands utrikesminister Lavrov.
- Att Trump tillstår att han läckt hemlig information till Ryssland, information USA inte ens delat med sina närmaste allierade och att Trump säger att det skedde av ” humanitära” skäl.
- Att bråken i Vita Huset nu sker inför öppen ridå. Donald Trump ska ha skällt de närmaste för deras ”inkompetens”, så högljutt att generade medarbetare sätter på TV-apparater på hög volym så journalister i rummen bredvid inte ska höra.
LÄS MER: Källor: Trump bad FBI lägga ner utredning kring Flynn
Komplicerade relationer
Republikanen Marco Rubio gick så långt att han började twittra ut bibelcitat som ” låt inte era hjärtan känna rädsla” i ett uppenbart försök att hämta stöd från högre makter.
Men det är inte högre makter som kommer kunna rädda Donald Trump, som för varje dag visar att han tänker fortsätta bryta mot normer, ljuga, beundra despoter och ignorera demokratiska ledare.
an tycks ha ett särskilt komplicerat förhållande till landets underrättelsetjänster där han å ena sidan hyllar dem (när de granskade Hillary Clintons mejl), hånar dem när de granskar Trumps eventuella samröre med Ryssland innan valet, och anklagat dem för att använda ”nazistiska metoder”.
FBI:s anteckningar kan vara viktiga
Den allvarligaste anklagelsen till dags dato är tidningen New York Times avslöjande att Donald Trump bad James Comey (den FBI-chef han sedermera sparkat) att lägga ner sin utredning om förre säkerhetsrådgivaren Michaels Flynns ryska kontakter, FBI har sagt att man har anteckningar från mötet mellan Trump och Comey.
FBI:s anteckningar skulle väga tungt vid en rättslig prövning.
LÄS MER: ”Det här är det närmaste vi kommit Watergate”
Däremot kommer knappast avslöjandet att Trump delgav Ryssland hemligstämplad underrättelseinformation att fälla honom.
Även om det var olämpligt har USA:s president såsom landets överbefälhavare den yttersta makten att besluta vilken säkerhetsklassad information som han vill dela med sig av.
Vittnesförhör väntar
Den säkerhetspolitiska bloggen Lawfare ställde, efter en genomgång av Trumps alla handlingar, frågan om Trump bryter mot den ed han svor när han blev president, att ”troget tjäna presidentämbetet”.
Nu väntar en rad vittnesförhör och utredningar för att bringa reda i alla rykten, anklagelser och läckta dokument.
Anklagelserna om Trumps samröre med Ryssland ska granskas av en oberoende utredare, före detta FBI-chefen Robert Mueller, ett besked som välkomnades av både demokrater och republikaner då Mueller åtnjuter ett stort förtroende i bägge politiska läger.
Vita Huset informerades om detta först efter att Muellers namn tillkännagivits av justitiedepartementet. Trump twittrade genast ut att han välkomnar att det snabbt ska stå klart att han inte haft något samröre med Putin men har efter det surnat till och kallar det nu för en ”häxjakt”.
ANALYS: Sex möjliga förklaringar till att FBI-chefen Comey fick gå
Lojaliteten kan komma att testas
Men det som avgör Trumps politiska framtid är hur hans republikanska partikamrater i kongressen väljer att reagera.
Först den dagen som det kan bevisas att Trumps dokumenterade förakt för politiska spelregler lett honom till att begå en olaglig handling kommer republikanernas lojalitet testas på allvar. Då kan Donald Trump ombes avgå eller, som en yttersta konsekvens, ställas inför riksrätt för landsförräderi. Men först måste republikanerna bestämma sig för vad som är till sist oacceptabelt och sen avgöra om kongressen kan agera.
Fortfarande uttrycker 80 procent av folkvalda republikaner i kongressen sitt stöd, vilket delvis kan betraktas som strategiskt. De är väl medvetna om att deras väljare lagt sin röst på Donald Trump och att det är mellanårsval nästa år. De skyller den senaste tidens kaos på demokraterna och på medierna.
LÄS MER: FBI-chefen fick sparken – detta har hänt
Medier bevakar som aldrig förr
Två republikaner i representanthuset uttrycker de två bilder som nu står mot varandra, Louie Gohmert sa att anklagelserna mot Trump är ”falska nyheter” medan Carlos Curbelo kallar dem ”djupt bekymmersamt och ett nytt kapitel i de pågående skandalerna”.
Amerikanska medier har varit besatta av Donald Trump ända sen primärvalen men nu når skriverierna nya proportioner.
Presidents Trumps mentala egenskaper ifrågasätts öppet, i en svidande krönika i New York Times utvecklar kolumnisten David Brooks tankegångar att Donald Trump är som ett barn som styrs av bekräftelsebehov och saknar impulskontroll. ”Vi befinner oss nu i den bisarra situationen att hela världens enorma analytiska resurser är inriktade på att försöka förstå en kille vars tankar ofta bara är ett halvt dussin eldflugor som tutar hit och dit i en glasburk”.
LÄS MER: Trump bad Comey lägga ner utredning, enligt FBI-källor
Måste återskapa förtroende
Det är sådana skriverier som får Donald Trump att utbrista att ingen president tidigare har utsatts för ett sådant illasinnat mediedrev som han. De som räknar ut Donald Trump måste beakta att hans ekonomiska program åtnjuter stort stöd hos näringslivet även om börsen dalat de senaste dagarna på grund av turbulensen.
Den stora frågan nu är hur – och om – Donald Trump kan återskapa förtroendet för sitt sargade presidentskap?
Han behöver återskapa förtroendet hos kongressen för att få igenom sin långa lista av vallöften: En gigantisk infrastruktursatsning, en budget som skär utgifter inom miljö, kultur och sociala program för att ge mer till försvaret, bygga en mur mot Mexiko och få igenom kommande utnämningar. Just nu är de politiska förhandlingarna lamslagna.
LÄS MER: Trumps varning: Läck inte till media
Demokratin stora förloraren
Bedömare menar också att han måste nominera en ny FBI-chef som både demokrater och republikaner känner har integritet, och reparera sin relation till landets underrättelsemyndigheter .
Annars har han snart inga vänner kvar i Washington, det politiska ”träsk” som Trump lovade att torrlägga.
Den stora förloraren i det som nu sker är demokratin, dess hjärta och värdighet.
LÄS MER: Här är Comeys avskedsbrev