• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Varför är S uppgång bruten? Vad betyder det för M och SD? Hur kommer opinionen utvecklas under sommaren? Svaren ger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson i klippet. Foto: SVT/TT

Analys: Coronakrisen kan ha blivit en politisk gamechanger

Publicerad
Analys ·

Socialdemokraternas uppgång i opinionen under coronakrisen ser nu ut att vara bruten. Men trots detta är Socialdemokraterna kvar på höga nivåer. Det innebär ett gynnsamt utgångsläge inför andra halvan av mandatperioden. För partier som Liberalerna och Miljöpartiet väntar dock en rysare fram till valet 2022.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Coronakrisen har i grunden förändrat den svenska väljaropinionen. I februari var Socialdemokraterna ett parti i djup kris. Samtidigt pekades Sverigedemokraterna i flera opinionsundersökningar ut som landets största parti. Moderaterna hackade och fick finna sig i positionen som tredje största parti.

Men coronakrisen har förändrat allt. Socialdemokraterna har gått framåt kraftigt under våren, medan Sverigedemokraterna tappat. Nu skiljer över tio procentenheter mellan de båda partierna och Socialdemokraterna är obestridligt klart största parti i opinionen.

Coronapandemin

Moderaterna har hållit ställningarna och gått framåt en del, men att partiet nu åter är näst största parti beror framför allt på Sverigedemokraternas tillbakagång.

Det har alltså varit en vår med kraftiga rörelser i opinionen. Nu är sommaren här och mycket talar för att det blir mera stillsamt i opinionen. SVT/Novus väljarbarometer indikerar också detta. Alla förändringar jämfört med förra månaden är inom den statistiska felmarginalen. Ändå kan man göra intressanta iakttagelser i väljarbarometern.

”Nationella enigheten är som bortblåst”

Socialdemokraternas uppgång tycks vara bruten. I alla fall för den här gången. Partiet ser ut att tappa väljarstöd, men minskningen är för liten för att man ska kunna dra säkra slutsatser om det. Däremot är det uppenbart att vårens uppgång inte fortsätter.

Det här beror förmodligen på flera saker. För det första har borgfreden rämnat och i stället växer nu kritiken från oppositionen mot regeringens sätt att agera under krisen. Den nationella enigheten är som bortblåst.

En förklaring kan också vara att många svenskar har börjat ifrågasätta om den svenska strategin faktiskt har varit framgångsrik. De höga dödstalen, inte minst jämfört med våra grannländer, talar sitt tydliga språk liksom att många länder nu vägrar att släppa in resenärer från Sverige. Vi ser också i andra undersökningar att förtroendet för regeringen minskar.

Även om det fortfarande är osäkert hur coronasmittan kommer att utvecklas framöver har efterdebatten och ansvarsutkrävandet redan börjat. Den här debatten kommer att ha stor betydelse för historieskrivningen av coronakrisen i Sverige.

För regeringen handlar det om att försöka göra gällande att Sverige trots allt klarat krisen bra, medan oppositionen på olika sätt kommer att försöka underminera förtroendet för regeringen. Samtidigt är det inte alldeles okomplicerat för oppositionen att kritisera den svenska coronastrategin. Under den akuta fasen hördes nämligen nästan ingen kritik alls.

Oavsett vad kommer den här debatten att fortsätta påverka opinionsutvecklingen. Socialdemokraterna riskerar ytterligare väljarförluster, men kan ändå komma ur det här på betydligt högre nivåer än i februari.

”Coronakrisen en politisk gamechanger”

Förklaringen är i så fall att coronakrisen blivit en politisk gamechanger. Frågor som tidigare dominerade debatten, t ex migration och brottslighet, är inte alls lika framträdande längre. Coronakrisen har i stället riktat strålkastarljuset mot frågor som sjukvård, äldreomsorg och arbetslöshet, vilket är Socialdemokraternas politiska hemmaplan.

Med tanke på coronakrisens långsiktiga konsekvenser är det rimligt att anta att dessa frågor kommer att spela en stor roll i svensk politik under överskådlig tid, åtminstone fram till nästa val. Liksom jobb och ekonomi, vilket kan gynna inte enbart Socialdemokraterna utan också Moderaterna.

För Sverigedemokraterna innebär dock denna förändrade spelplan en stor utmaning. Partiet har växt i opinionen som en konsekvens av stor medial uppmärksamhet kring migrationspolitik och brottslighet. Får dessa frågor mindre betydelse för väljarna kan det bli svårare för Sverigedemokraterna att vinna tillbaka de väljare som nu har flytt.

I övrigt är det som sagt ganska stillsamt i opinionen för riksdagspartierna. För Liberalerna är det här dåliga nyheter. Partiet ligger kvar på 3,0 procent, vilket är klart under riksdagsspärren. Också Miljöpartiets kräftgång fortsätter. Med 3,4 procent klarar inte heller MP riksdagsspärren.

Efter sommaren är det halvtid i mandatperioden. Då inleds på allvar färden fram mot nästa riksdagsval 2022. För partier som Liberalerna och Miljöpartiet väntar en skakig resa. För Socialdemokraterna är utgångsläget gott, men utvärderingen av coronakrisen kan snabbt komma att förändra läget.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet