Högstadieeleverna Towa Fresh Helin och Hanna Malmi på Ålidhemsskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är mer press på tjejer att klara prov” – i videon berättar högstadieeleverna Towa och Hanna om att pressen på unga tjejer idag. Foto: Johan Everljung/SVT

Tjejer mår sämre efter pandemin och får lägre betyg – Skolstrategen i Umeå: ”Mer press”

Uppdaterad
Publicerad

Efter pandemin mår flickor i Umeå sämre och betygen har dalat. Skolstrategen Fredrik Strandgren menar att frågan måste lyftas nationellt.

– Det är väldigt brådskande. Men det som är positivt är att vi redan nu ser att de åtgärder vi sätter in får effekt, säger han.

När Umeå kommun granskar betygsutvecklingen och måendet bland över 6000 elever syns det tydligt att flickorna mår sämre efter pandemin. Efter mellanstadiet dalar betygen jämfört med pojkarna. Flickorna mår sämre, äter mindre och har högre frånvaro.

– Det här fenomenet ser vi i andra större kommuner i landet, det är till exempel samma resultatförsämring i Lund och Uppsala, säger Fredrik Strandgren.

Coronapandemin

”Högre press på tjejerna”

I och med att samma negativa mönster syns över landet tycker Fredrik Strandgren att frågan måste lyftas nationellt.

– Så måste det bli. Och så kommer det att bli. Det är väldigt brådskande. Men det som är positivt är att vi redan nu ser att de åtgärder vi sätter in får effekt.

Delad bild. Till vänster: kvinna med uppsatt hår bakifrån. Till höger: man utomhus med soligt vinterväder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det sjunker rejält hos flickor” – se skolstrategen om den akuta situationen. Foto: SVT

Fakta: Umeå kommuns undersökning bland unga

  • Undersökningen Unga genomförs vartannat år av Umeå kommun och är en enkätbaserad folkhälsoundersökning som riktar sig till ungdomar i åldern 13–18 år.
  • Tio procent av flickorna och fem procent av pojkarna har allvarligt övervägt självmord. Fler pojkar, 78 procent, än flickor, 52 procent, mår bra eller mycket bra.
  • Flickor rapporterar högre stressnivåer än pojkar. 61 procent av flickorna känner stress varje dag eller flera gånger i veckan, jämfört med 25 procent av pojkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet