Kvinna, sedd bakifrån, jobbar vid laptop på rund bord med mobil bredvid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Handlar om liv och död” – i videon berättar forskaren Björn Högberg om de oroande resultaten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Umeåstudie: Psykisk ohälsa ökar bland lågpresterande flickor i skolan

Publicerad

Det finns tydliga samband mellan dåliga resultat i skolan och psykisk ohälsa – mest utsatta är flickor. Det visar ny forskning vid Umeå universitet.

– Skolan verkar betyda mer för flickor. Därför kan man tänka att skolmisslyckanden uppfattas som mer stressande och jobbigare hos flickor än hos pojkar, säger Björn Högberg, docent.

Under 30 år har forskarna från Umeå följt 3 miljoner elever. Studien visar att det finns tydliga och starka samband mellan skolmisslyckanden och psykiatriska diagnoser som ångest och depression.

– Vi vet sen tidigare att ohälsa kan göra att det går sämre i skolan och att svaga skolresultat kan orsaka ohälsa. I våra preliminära studier finner vi att det verkar som att skolmisslyckanden i allt högre grad orsakar ohälsa, än tvärt om, säger Björn Högberg.

Dödligheten har ökat

Psykiatriska diagnoser har ökat i hela gruppen, men utvecklingen har varit som mest dramatisk bland lågpresterande elever.

Dödligheten till följd av självmord och missbruk har också ökat i denna grupp, medan den varit stabil för andra ungdomar.

Skolan straffar svaga elever hårt

Forskarna pekar på att den svenska skolan straffar elever som misslyckas hårt. De menar att allt fler elever idag misslyckas med att komma in på och fullfölja gymnasiet och att det är avgörande att undersöka vilka konsekvenser skolreformerna har haft på de ungas psykiska hälsa.

Så har studien gjorts:

Forskarna har under 30 år följt 3 miljoner elever mellan 1990 och 2018.

Eleverna har studerats när de går i årskurs 9 men har också följts i flera år efter att de gått ut grundskolan.

Studien presenterades i mars 2025 av docent Björn Högberg, docent Solveig Petersen och professor Mattias Strandh.

Forskarna hoppas kunna presentera nästa del av forskningen under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.