I veckan avslöjades att den svenska Kinaambassadören har varit med och arrangerat ett möte i Stockholm med bland andra kinesiska representanter och Gui Minhais dotter Angela.
– Jag upplevde stämningen som extremt intensiv och väldigt oklar. Jag försökte få klarhet i varför jag skulle behöva vara där och vad det var för information jag skulle få, säger Angela Gui, till SVT:s Agenda.
– Det var när jag började ifrågasätta den planen som stämningen började bli riktigt hotfull, säger hon.
”Hade koll på alla”
Angela Gui berättar att hon var tvungen att ha sällskap när hon skulle gå på toaletten.
– Det var en av affärsmännen som hade koll på alla på ett sätt som jag uppfattade som onormalt, säger hon.
Vad ville de att du skulle gå med på?
– De sa att de kunde släppa min pappa, men då var jag tvungen att gå med på att inte tala med några medier om fallet. Jag skulle också upphöra min aktivism och övertala andra aktörer som varit aktiva i min fars frigivning.
För mer än tre år sedan kidnappades Gui Minhai och fördes till Kina. Sverige har sedan dess krävt att han ska friges.
Hur uppfattade du ambassadören Anna Lindstedts roll?
– Hon har varit otroligt engagerad i min fars fall. Jag tror inte att hon hade några onda avsikter, men det rör sig om dåligt omdöme.
Ville berätta
Kineserna vill inte att du pratar med media, men nu gör du det. Finns det inte risk att du försvårar för din pappa att bli fri?
– De har tidigare försökt att få mig att hålla tyst. Jag tror att det finns en anledning till att man från kinesiskt håll bestämt sig för att göra så här. Det försvårar för dem att behandla min pappa på de laglösa sätt som vi ser att de har gjort och som de planerat att fortsätta att göra – om de inte får kritik för det.
– Det här handlar inte bara om Kina utan om hur de filtrerar ett annat lands politik på ett sätt som gjorde att jag inte kände att det var rätt att hålla tyst, säger Angela Gui.
”Ansvarsbrister hos UD”
Den kinesiske ambassadören i Sverige har tidigare sagt till SVT att du borde presentera fakta för att din pappa blivit orättvist behandlad. Vad säger du om det?
– Bevisen finns överallt. Dessutom ligger bevisbördan på ambassadören, inte på mig, det är så argumentation fungerar, säger Angela Gui.
Vad vill du ska hända nu, hur ska UD arbeta vidare med fallet för att din pappa ska bli fri?
– Den här historien har visat på ansvarsbrister. Inte bara hos ambassadören utan också hos UD. Den har visat hur den kinesiska staten jobbar. Man borde kanske omvärdera riskbedömningen kring hur Kina hanterar sådana här fall, så att det här inte kan hända igen, men också så att arbetet kring min pappas frigivande kan ge resultat, säger Angela Gui.
Se hela intervju med Angela Gui i Agenda i SVT Play.