För närvarande ligger ett 30-tal patienter med smittsam covid-19 isolerade på infektionskliniken, och nio patienter på intensivvården på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Samma tid förra året vårdades 180 patienter i slutenvården, varav drygt 30 på intensiven.
– Läget är ansträngt, men hanterbart. På det stora hela fick vi en lugnare julhelg än befarat, säger Tobias Carlson, läkare och samordnare för pandemigruppen på Sahlgrenska.
SVT har talat med representanter för tre av landets största sjukhus i storsstadsregionerna som gemensamt tecknar en bild av ett ökat vårdtryck.
Trots att det är betydligt färre covidpatienter än förra året märker personalen på Sahlgrenska ändå av en ökad belastning eftersom patienter som söker vård för andra sjukdomar än covid-19 har återgått till till det normala.
– Under de första vågorna såg vi en kraftig minskning i söktrycket av akut vård. Nu söker man som man gör i vanliga fall, sen kommer covid ovanpå det, säger Tobias Carlson.
Samtidigt är sjukfrånvaron bland personalen är hög, vilket innebär ett ansträngt bemanningsläge.
– En del personal är i karantän. Det ger ju sten på börda, säger Tobias Carlson.
Vård skjuts upp
På Södersjukhuset i Stockholm har man märkt av en ökning av influensafall, i kombination med en stadig ökning av covidpatienter. Här upptas nästan hälften av alla platser på iva av patienter med covid-19.
För att klara belastningen ställer man successivt om vårdplatser för covid- och influensapatienter.
– All vård som kan vänta får vänta, säger Anne Kierkegaard, chefläkare på Södersjukhuset.
Enligt Kierkegaard har Sös tillräckligt med muskler för att klara av en ökad belastning under förutsättning att personalen håller sig frisk. Det stora orosmolnet inför kommande veckor är smitta bland vårdpersonalen.
– Det är väl kanske det som oroar mig allra mest.
”Förra julen var betydligt värre”
Skånes universitetsjukhus, Sus, är redan drabbade av sjukfrånvaro bland vårdpersonalen. Men läget är under kontroll, och det finns vårdplatser för alla patienter, säger Sven Karlsson som är chefläkare.
Hittills har influensan inte inneburit någon större belastning för sjukhuset. Däremot har antalet covidpatienter ökat den senaste tiden, men inte mer än väntat utifrån smittläget i samhället i stort.
- Förra julen var covidläget betydligt värre. Antalsmässigt är inneliggande patienter 22 procent jämfört med för ett år sedan. Men då var antalet patienter med andra åkommor betydligt färre, säger Sven Karlsson.
På måndagen vårdas 86 personer med covid-19 på Sus. Det motsvarar 10 procent av det totala antalet patienter i slutenvården. Förra året utgjorde inneliggande covidpatienter cirka 30 procent av det totala antalet.
Lägesbild intenssivård
På måndagen 27 december vårdas 99 patienter med covid-19 på svenska intensivvårdsavdelningar. Totalt vårdas 399 patienter på intensivvårdsavdelningar.
Källa: Socialstyrelsen