För att stävja coronapandemins ekonomiska konsekvenser har regeringen infört en rad stöd i miljardklassen. I maj utsågs den före detta rikspolischefen Stefan Strömberg till särskild utredare för att förhindra brott och fusk kopplade till corona-stöden.
SVT har tidigare rapporterat om misstänkt fusk bland annat vad gäller sjuklön. Och att det är hög risk för fusk för en del av stöden, det bekräftar den särskilda utredaren i sin första delrapport.
– Jag har träffat de flesta stora myndigheter för att få en grundläggande information om hur de fungerar och vad de saknar, säger han.
Risk för systematisk brottslighet
I utredningen har han fokuserat på fyra coronakopplade stöd och ser stora risker för fusk när det gäller den slopade karensdagen och stor risk för fusk och till och med systematisk brottslighet när det gäller ersättning för sjuklönekostnader som arbetsgivare kan få.
Orsaken menar han är delvis att myndigheterna inte har tillräckligt utvecklade kontrollmekanismer och att information som en myndighet behöver tar tid eller är krånglig att få.
Detta i kombination med att ansökningarna är många och måste behandlas snabbt, och att myndigheterna delvis är ovana, gör det svårt att kontrollera ansökningarna tillräckligt noggrannt innan pengar betalas ut.
Fler uppgifter i december
Hela utredningen ska vara klar i december. I den här första delrapporten rekommenderar Stefan Strömberg att regeringen snabbar på de reformer som föreslagits under lång tid för att få till smidigare byråkrati mellan myndigheter.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi menar att det var viktigt att införa stöden snabbt och att de följer utredningens arbete.
– Givetvis ska bidragsbrott bekämpas. Det pågår ett kontrollarbete hos Försäkringskassan i dag där pengar krävs tillbaka. Självklart går det arbetet alltid att förbättra och regeringen kommer noggrant ta del av utredarens förslag.