Det handlar både om misstänkt fusk och felaktiga uppgifter. Företagen som fastnat i kontrollerna har rapporterat in sjuklönekostnader om mellan 20 000 och 40 000 kronor per månad. Bolagen är verksamma inom restaurang-, hotell- och taxibranschen – verksamheter som drabbats hårt av coronakrisen.
– Det handlar främst om mindre företag där efterfrågan minskat drastiskt i samband med pandemin, säger Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan.
Kan polisanmälas
I några av de ärenden som stoppats i Försäkringskassans kontroller har arbetsgivare rättat till de felaktiga uppgifterna, medan andra redan har fått avslag och kommer alltså inte få någon ersättning. En del av de här fallen kan komma att polisanmälas.
– Några exempel är att man inte haft några löneutbetalningar tidigare under året, utan de uppstår helt plötsligt under april och maj. Inga löner utan enbart sjuklönekostnader. Vi har också sett att bolagsföreträdare höjt sina löner ganska kraftigt i mars innan staten tog över kostnaderna för sjuklön i april, säger Thomas Falk.
Ersätter sjuklöner för miljarder
Mellan april och juli betalar Försäkringskassan alla kostnader för sjuklöner. På så sätt slipper alltså arbetsgivarna själva att betala när de anställda är sjukskrivna under coronakrisen. För april månad ersatte myndigheten drygt 75 000 arbetsgivares kostnader för sjuklöner – ett belopp om fem miljarder kronor. För maj månad handlar det om cirka tre miljarder kronor.
Som en jämförelse var ersättningen för hela 2019 drygt 1,1 miljard kronor, då Försäkringskassan i normala fall enbart ersätter arbetsgivare som har särskilt höga sjuklönekostnader.
Vad tycker ni om att företag utnyttjar de här möjligheterna att fuska med skattepengar?
– Det tycker vi inte alls om. De är alla våra skattebetalares pengar och de ska i det här fallet gå till dem som verkligen har behov av ersättning för sina sjuklönekostnader, säger Thomas Falk.