Arbetsförmedlingen undersöker vilka möjligheter och risker det finns med artificiell intelligens. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsförmedlingen undersöker potentialen i AI: ”Vi måste prata mer om etik”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler företag har fått upp ögonen för möjligheten att använda sig av AI i samband med rekrytering av personal. På Arbetsförmedlingen undersöker man nu vilka möjligheter – och risker – den nya tekniken bär med sig.

– Det är lätt att haka på de snabba, häftiga lösningarna, samtidigt är det viktigt att prata om etiken bakom, säger Paula Fagerlund, chef för Arbetsförmedlingens innovationscenter.

Vissa rekryteringsföretag har kommit längre, andra är precis i starten på sin digitala resa. Helt klart är att det finns ett stort intresse för hur AI, artificiell intelligens, kan bidra på arbetsmarknaden, bland annat i matchningen mellan arbetstagare och arbetsgivare.

På Arbetsförmedlingen undersöker man nu vilka möjligheter – och risker – tekniken innebär.

AI har potential att ta över både enkla och avancerade arbetsuppgifter som människan inte vill eller kan utföra. I rekryteringssituationer skulle man med hjälp av AI kunna automatisera delar av processen, till exempel genom att en rekryteringsrobot gör en första scanning av cv:n och snabbt hitta de kandidater som matchar bäst med de meriter som en viss arbetsgivare söker.

– AI kan röja undan trösklar i rekryteringsprocessen, en rekryteringsrobot kan gå igenom stora mängder data som skulle ta lång tid för en människa att behandla. Samtidigt måste vi alltid fråga oss: Är vi säkra på att informationen vi stoppar in i algoritmerna är relevant för det vi söker, och hur ser vi till att vi inte hamnar i att resultatet blir subjektivt för att vi har programmerat in fel värden? säger Paula Fagerlund.

Är omdiskuterat

Rekrytering med stöd av AI är omdiskuterat. För en tid sedan kom nyheten om att techjätten Amazons nyutvecklade rekryteringsverktyg systematiskt nedgraderade cv:n som visade tecken på att den sökande var kvinna. Bakgrunden var att roboten hade tränats på cv:n som tidigare hade skickats till Amazon, varav merparten kom från män.

Den här typen av snedsteg belyser hur viktigt det är att förstå att teknisk innovation är förenat med lika många risker som möjligheter, menar Paula Fagerlund.

– Den mänskliga faktorn är alltid en risk, därför måste vi lära oss av våra misstag och det ska finnas kontrollpunkter att förhålla sig till. Man kan inte enbart förlita sig på algoritmen, det är jätteviktigt att man gör sitt för- och efterarbete. AI ska vara ett stöd, inte ett sätt att rekrytera från ax till limpa.

Vi måste få etiken på plats

Hur säkerställer man att AI-rekrytering blir rättvis och objektiv? Hur lär man en dator att leta efter de mjuka värdena? Och tänk om man egentligen söker något man inte vet att man söker?

Det finns inget facit, man får testa sig fram, säger Paula Fagerlund. Och i framtiden kommer nya krav ställas på både arbetsgivare och arbetstagare, tror hon.

– Vi behöver bli bättre på att se de kompetenser som kanske inte ryms i ett cv, man kan inte haka upp sig på om en person har en kandidatexamen eller inte. Sedan om vi inser det med hjälp av AI eller inte återstår att se. Jag ser ljust på framtiden, men man får hålla tungan rätt i mun, och vi måste få etiken på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.