Foto: Henry Montgomery/TT

Skarp kritik mot budgetförslag om sänkta arbetsgivaravgifter för unga – igen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivaravgiften för unga sänks med nio miljarder kronor nästa år, meddelar regeringen. Men förslaget, en gammal käpphäst för Centerpartiet, har redan åter fått skarp kritik för att vara både ineffektivt och dyrt.

Regeringen och samarbetspartiernas höstbudget innehåller ett förslag på kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter för unga mellan 19 och 23 år. Förslaget ska träda i kraft nästa år och kostar staten nio miljarder kronor per år under en tvåårsperiod.

– Det handlar om att ge Sverige en ekonomisk nystart och en rivstart för de branscher som nu har det allra tuffast, säger centerledaren Annie Lööf till Dagens Nyheter.

Sänkningen blir en av budgetens största poster som totalt kommer att omfatta reformer och krisåtgärder för över 100 miljarder kronor.

Hjätefråga för Centern

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga har länge varit en hjärtefråga för Centern. Alliansregeringen genomförde under sin tid liknande sänkningar som dock togs bort efter regeringsskiftet 2014, bland annat på grund av utvärderingar som visade att det var en dyr åtgärd som inte resulterade i särskilt många nya jobb.

I förra årets budgetförhandlingar fick dock Centern igenom nya sänkningar för 6 miljarder kronor, ett förslag som dock drogs tillbaka efter kritik både från politiker och ekonomer.

”Pengar i sjön”

Men, förslaget har knappt lagts fram förrän det återigen kritiseras.  Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson har inte mycket till övers för förslaget som hon anser är både ineffektivt och dyrt.

– Det är att slänga pengar i sjön, säger hon.

Även Socialdemokraterna är kritiska. Patrick Björck, ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, säger att partiet är emot sänkta arbetsgivaravgifter och inte tror det leder till lägre ungdomsarbetslöshet.

I en förhandling får man dock ge och ta och eftersom förslaget är en del av budgeten så stöder han det.

– Men, det är ingenting jag skulle lägga pengar på, säger han. 

”Felaktig prioritering”

Också från ekonomhåll kommer återigen kritik. John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, säger att han är bekymrad över att många plockar fram gamla ”käpphästar” nu när staten ska storsatsa för att återstarta ekonomin. De flesta unga har inga större problem att ta sig in på arbetsmarknaden och stödet borde enligt Hassler istället gå till de som riskerar att bli kvar i arbetslöshet; äldre eller boende i glesbygd. 

– Det är en felaktig prioritering, säger han.

Höstbudgeten presenteras den 21 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.