I samband med att påven lämnade Sverige uttalade han sig om kvinnlig prästvigning och om svenska kvinnor. Ärkebiskopen reagerar på påvens påstående om att svenska kvinnor är ”mycket starka, mycket duktiga. Och därför finns det en och en annan man som söker kvinnor från andra länder”.
I dag säger Antje Jackelén till SVT Nyheter att på grund av att påven rör sig i enkönade miljöer – mansdominerade – kanske han inte har en fullt ut balanserad människosyn.
Kvinnlig prästvigning
Påven uttalade sig även vad gäller kvinnlig prästvigning, och konstaterade att det inte kommer att vara aktuellt för den katolska kyrkan. Antje Jackelén ser inte det här som en skild kvinnosyn, utan en skillnad i synen på prästämbetet.
– Prästvigning av kvinnor är en omistlig del av det lutherska världsförbundet. I den svenska kyrkan är det en självklarhet att kvinnor vigs till präster. Positionen som påven gav uttryck för är välkänd – så har det alltid varit. Men det handlar om en skild syn på ämbetet. Det är viktigt att vara medveten om att skillnaderna gäller synen på ämbetet i sin helhet, det är inte en fråga om manliga eller kvinnliga präster.
– Man kan inte säga att i katolskt perspektiv så är manliga lutherska präster mer erkända än kvinnliga. Att i debatten göra en sådan skillnad är patriarkalt tänkande och har ingenting att göra med teologi. På motsvarande sätt finns det från den lutherska sidan skillnader i förståelsen av påvesämbetet, säger Antje Jackelén.
Läs mer: Hela påvens uttalande
Dialog för större enhet
Jackelén tillägger att påvens besök i måndags föregicks av nästan 50 år av samtal mellan Vatikanen och det lutherska världsförbundet, och hon menar att de samtalen har lett till resultat.
– Det finns ingen anledning att tro att inte den vägen också kan vara framgångsrik i fortsättningen.
Vad innebär att vara framgångsrik? Vad är ändamålet?
– Att fortsätta dialogen framåt mot större enhet.