Det tjuter från larmen på intensivvårdsavdelningen vid Alingsås lasarett. En patient med hjärtstopp har precis kommit in och vårdpersonalen rusar till undsättning.
Före pandemin hade de tre intensivvårdsplatser, sen tvingades de utöka till sex. Men inte ens det räckte när SVT var på besök. Då hade de åtta patienter.
– Vi har egentligen inte personal till att klara av det, men tack vare hårda ansträngningar och övertider så går det, säger Annette Nyberg, ordförande i Svensk förening för anestesi och intensivvård och överläkare vid Alingsås lasarett och
De är långt ifrån ensamma. SVT har granskat protokollen från de möten som landets intensivvårdsavdelningar och Socialstyrelsen haft sedan pandemins början.
Läget de senaste månaderna har varit extremt
Den åttonde april i år konstaterar man ”sämsta läget under hela pandemin” med bara 12 procents ledig kapacitet nationellt.
I protokollen kan vi se att det ständigt uppstår akuta behov av att flytta patienter och att flera regioner uppger att marginalerna är små. En region rapporterar att de hoppas kunna klara ett dygn till, en annan att det redan är fullt.
– Det är ingen tvekan om att det är en fruktansvärt orimligt tung situation, säger Taha Alexandersson, biträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.
Hur ser du på att den lediga kapaciteten har legat under 20 procent sedan slutet av mars?
– Det är ytterligare ett mått som visar hur extremt ansträngd vården är, säger Taha Alexandersson.
Men många inom intensivvården vänder sig mot att ens tala om ledig kapacitet.
– Vi har redan ökat långt över det vi klarar av, säger Annette Nyberg.
Covid-patienterna blir färre
Trots att antalet Covid-patienter har minskat den senaste veckan är trycket på intensivvården fortsatt mycket högt.
Det beror på flera saker. Bland annat att antalet intensivvårdskrävande patienter utan Covid-19 också är många just nu och att personalen inte räcker till att hålla lika många platser öppna.
Tidigare inlånad personal behövs nu för att till exempel utföra operationer, där köerna växt under lång tid.
Vädjar om hjälp
På mötena mellan landets intensivvårdsavdelningar har nu frågan om att Sverige ska söka stöd från grannländerna lyfts flera gånger.
– De har inte haft lika mycket patienter som vi och därför har de inte heller slitit lika hårt på sin personal, säger Annette Nyberg.
– Än så länge har vi bedömt att detta kan hanteras av sjukvården nationellt i Sverige, säger Taha Alexandersson.