Snart åtalas mannen i det så kallade ”spionparet” misstänkt för brott som beskrivs som ett allvarligt hot mot nationell säkerhet, i både Sverige och USA. Foto: Duygu Getiren/TT

Åtal inom kort mot mannen i det så kallade ”spionparet”

Uppdaterad
Publicerad

Det rysk-svenska paret greps under spektakulära former i fjol. Nu har misstankarna mot kvinnan avskrivits, men inom kort väntas åtal mot mannen som misstänks gynnat rysk militärindustri. Såväl Försvarsmakten som FBI bedömer att hans verksamhet utgjort ”ett betydande hot mot nationell säkerhet i Sverige respektive USA”.

Vid en uppmärksammad insats i november i fjol greps det rysk-svenska paret, som i media kallats ”spionparet”, i ett villaområde utanför Stockholm. Förutom Säkerhetspolisen och polisen deltog Försvarsmakten med två Black Hawk-helikoptrar.

Mannen häktades misstänkt för att ha bedrivit grov olovlig underrättelseverksamhet för Rysslands räkning under nästan 10 års tid i Sverige. Nu framkommer nya detaljer om fallet.

”Betydande hot”

I handlingar som nyligen lämnades in till rätten uppger åklagaren att mannens verksamhet utgjort ett betydande hot mot nationell säkerhet i både Sverige och USA. Det framgår av de menbedömningar som gjorts av Försvarsmakten och amerikanska FBI, som Säpo samarbetat med. Den misstänkta brottsligheten ska vara kopplad till rysk militär teknikanskaffning och de ryska underrättelsetjänsterna enligt handlingarna.

– Den häktade personen har en koppling till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, sa kammaråklagare Henrik Olin vid Riksenheten för säkerhetsmål, när mannen häktats.

Hustrun begärdes aldrig häktad, men var misstänkt för medhjälp fram till i somras då utredningen lades ned.

– Jag kan inte säga så mycket om ärendet, men hon borde inte varit misstänkt, säger hennes försvarsadvokat Max Ahlgren.

Ytterligare en man i 50-årsåldern har varit misstänkt för medhjälp, men även han har avförts.

Åtal väntas nästa vecka

Åklagaren räknar med att nästa vecka kunna väcka åtal mot mannen, som fortsatt nekar till alla misstankar.

– Han har samma inställning som han haft sedan första förhöret och genom alla häktningar, säger hans försvarsadvokat Ulrika Borg.

Åklagaren menar att den misstänkte bedrivit sin verksamhet i samverkan med ett flertal andra personer, både i och utanför Sverige. Ett stort antal av dessa personer har agerat under falskt namn, skriver han till rätten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grundaren, hjärnan och utpekade GRU-agenten bakom misstänkta parets bolag – här förklarar SVT:s reporter kopplingarna till rysk militärindustri. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.