Här är ryska nätverket bakom misstänkta spionparets bolag

Uppdaterad
Publicerad

En grupp ryska medborgare står åtalade i USA för sanktionsbrott och penningtvätt. De misstänks ha slussat in högteknologiska komponenter i Putins krigsmaskin. SVT:s granskning visar att det finns kopplingar till det misstänkta spionparet som greps i Stockholm.

Fem ryska medborgare och två venezuelaner står i centrum för den internationella härvan som uppmärksammades i oktober när den amerikanska åklagaren väckte åtal.

Nätverket ska bland annat ha skapat avancerade bolagsupplägg för att runda sanktionerna och slussa in känslig teknologi av samma typ som återfunnits hos ryska styrkor i det pågående kriget i Ukraina.

SVT Nyheter granskar

På andra sidan Atlanten, i ett villaområde i Stockholm, slog Säpo i förra veckan till mot ett par i 60-årsåldern. Mannen misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA och kvinnan för medhjälp. Båda nekar till brott.

Kopplingar till USA-åtal

SVT har granskat bolagen och nätverket runt paret – och kan avslöja att det finns kopplingar till den internationella härvan.

I mitten av 00-talet registrerades ett av det misstänkta parets svenska bolag som skulle syssla med import och export av teknologi. Som ägare till företaget angavs en rysk man som stod på samtliga aktier fram till 2012 då den tidigare utpekade GRU-agenten tog över ägandet via ett cypriotiskt brevlådeföretag.

Men enligt uppgifter till SVT var den egentliga hjärnan bakom bolagets verksamhet en tredje rysk affärsman – vars familj förekommer i läckor som avslöjat penningtvätt och avancerade skatteupplägg.

Hösten 2011 anmäls en i familjen som ägare till samtliga aktier i det svenska bolaget. Men när Bolagsverket vill ha en passidentitet på familjemedlemmen återkallas saken via mejl – och aktieägandet registreras aldrig. Året efter kliver den utpekade GRU-agenten in som ägare i bolaget.

Haft roller i svartlistat ryskt företag

Männen bakom parets bolag har en sak gemensamt: de har alla suttit i ledningen eller haft roller i det ryska företaget Radioexport. Ett bolag som ingått i det statliga Moskvabaserade försvarskonglomeratet Rostec.

Radioexport svartlistades 2016 efter en exekutiv order av Barack Obama med hänvisning till Rysslands ockupation av Krim.

Nu ingår Radioexport i den härva som nystats upp och lett till åtal i USA. Enligt misstankarna har företaget varit mottagare av den teknik som, i strid med sanktionerna, slussats in till den ryska krigsmaskinen.

Fartkameror och transistorer

Enligt SVT:s uppgifter har parets svenska bolag, genom en handelspartner i Europa, tidigare gjort affärer med Radioexport. Bland annat handlade det om transistorer och fartkameror, varav de senare officiellt skulle användas i den kommande OS-satsningen i ryska Sotji 2014.

Den svenska åklagaren har inte kommenterat om det finns en koppling mellan tillslaget i Stockholm och den amerikanska rättsprocessen, men man har samarbetat med USA och FBI. Enligt åklagaren handlar parets misstänkta brott om “teknikinhämtning för den ryska militärindustriella industrin”.

Här du tipsa SVT:s granskande reportar om nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet