Oliver Niklasson, gamer och skins-handlare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Niklasson berättar om hur man på bäst sätt kan undvika scammers i spelet Counterstrike. Foto: Åke Wehrling

Oliver, 16 blev lurad på ”vapen” för över 7 000 kronor – polisen la ner ärendet

Publicerad

Att köpa och sälja så kallade ”skins” till spelet Counterstrike är en stor marknad bland svenska ungdomar. Men affärerna är en stor måltavla för bedrägerier och organiserad brottslighet. Oliver från Göteborg är en av de lurade.

– Det är en risk man tar när man köper och säljer skins, säger han.

I onlinespelet Counterstrike kan man ändra utseende på sina vapen med så kallade ”skins” som finns i originalupplagor där varje design är unik. Det gör dem till samlarobjekt, som köps och säljs på en internationell marknad. Priserna varierar från några hundralappar till flera hundra tusen. 

Oliver Niklasson, 16, är en av de hundratals svenska barn och ungdomar som köper och säljer skins, priserna går upp och ner. 

Gamingbedrägerier

– Det har blivit så att jag säljer och köper mer än jag spelar spelet.

Blev scammad på över sju tusen

Men marknaden är full av bedragare och scammers. För att skydda sig brukar Oliver bara handla med personer som varit trovärdiga i tidigare affärer, eller som rekommenderas av andra. Han har också flera sätt att kolla om någon verkar skum.  

För ett halvår sedan gick det ändå fel. När han skulle köpa en kniv så behöll säljaren helt enkelt pengarna som Oliver hade swishat. Han hade sålt kniven till flera olika köpare samtidigt och Oliver blev lurad på över 7 000. 

– Det var tungt såklart. Jag hade handlat med honom förut och då var han legit. 

Polisanmälde bedrägeriet

Olivers föräldrar hjälpte honom att polisanmäla bedrägeriet. Nyligen fick han beslutet att utredningen var nedlagd eftersom mannen han swishade till har flyttat till Malta. 

– Jag kan förstå det ändå, om han lämnat landet. Men jag tycker ändå att de kunde väl ha väntat med att lägga ner utredningen helt, han kanske kommer tillbaka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gamingbedrägerier

Mer i ämnet