Ett bord med anonyma ansikten, leksakspengar, kryptosymboler på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här kan penningtvätt gå till med ”skins” från Counterstrike. Foto: Simon Krona

Gaming-bedrägerier pågår ostört – nästan ingen fälls för brott

Uppdaterad
Publicerad

Miljardbelopp omsätts varje år inom onlinespel-världen, och bedrägerier är vanliga där man handlar med vapen och så kallade “skins” i spelen. Men rättsväsendet hinner inte med, det finns bara 27 fällande domar de senaste sex åren visar SVT:s granskning.

Det handlar om utseenden på vapen och utrustning till spel, så kallade ”skins”. De mer sällsynta kan internationella samlare betala mellan hundratusen till 20 miljoner kronor för.

I Sverige finns omkring 60 000 gamers som handlar med ”skins”, och handeln drar till sig bedragare och kriminella.

Gamingbedrägerier

”Hinner inte utreda”

Det är relativt riskfritt, menar experten Mikael Jägare. Han började hjälpa barn som lurats i onlinespel efter att hans egen son blivit blåst. Idag är han moderator i 25 grupper och hjälper i snitt tio ungdomar om dagen som blivit lurade på “skins” till spelet Counterstrike.

– Det kommer att öka, vi kommer att få mängder av mer spel som innehåller “skins”, säger han, men påpekar att de flesta som handlar med skins är hederliga.

– Det har varit ett enormt inflöde av bedrägerier över huvud taget, man hinner inte utreda dem i den takt som skulle behövas, säger Peter Lindberg, kriminalinspektör i Södertälje som just nu utreder ett misstänkt bedrägeribrott med “skins”.

SVT Nyheters granskning visar att det bara finns 27 fällande domar i Sverige som rör brottslighet med virtuella varor. Tio domar handlar om bedrägerier. I en handfull fall har bedragaren dömts för penningtvätt.

Utländska servrar

Ett problem är att bedrägerierna kan ske från vilken del av världen som helst, och polisen måste då kontakta landet där företaget har sina servrar och be om åtkomst, menar Peter Lindberg.

I USA såg spelföretaget Valve att kriminella använde Counterstrike för att tvätta pengar och ändrade handeln med så kallade ”nycklar” för några år sedan. Men nya upplägg uppstår hela tiden.

Spelplattformen Roblox stängde i maj i år av över 300 konton som de misstänkte sysslade med penningtvätt. Men vilka svenska konton som har misstänkta transaktioner får svensk polis inte insyn i.

– Det är jättemycket pengar i omlopp där, men vi har ingen koll på omfattningen, säger en poliskälla som utreder brott mot barn. 

SVT har sökt alla omnämnda plattformar för en kommentar men ingen har återkommit.

Dömts för ”skins”

SVT Nyheter har granskat domarna under åren 2018-2023 för de som dömts för bedrägerier med “skins” eller “coins” i Sverige.

Det handlar oftast om mindre summor, från några hundra till några tusen. De som åtalas är oftast unga män, i vissa fall tonåringar, och flera erkänner brott.

I ett flertal fall döms de till skyddstillsyn eller dagsböter.

Vi hittar 34 domar där “skin” och “skins” förekommer som kan kopplas till spel och skinshandel. I 27 fall leder åtal till fällande dom.

Fem domar rör penningtvätt med “skins”, där det förekommer att en annan person än köparen skickar pengar och att de sen omvandlas, exempelvis till kryptovaluta.

Några domar om barnpornografi förekommer, där “skins” bland annat byts mot nakenbilder på minderåriga.

SÖDERTÄLJE TINGSRÄTT, 2021

I Södertälje tingsrätt erkänner en man i 20-årsåldern tolv fall av bedrägerier. Det handlar om ett belopp på sammanlagt runt 400 000 kronor.

Han berättar själv hur han lurat flera olika personer att betala för varor han inte tänkt skicka – bland annat “skins” till Counterstrike. Han har sålt samma skins till en mängd olika personer och grafikkort han aldrig ägt.

Mannen berättar för tingsrätten att han hade ett spelmissbruk. Han döms till skyddstillsyn och att betala skadestånd.

MORA TINGSRÄTT, 2022

En person köper “coins” – alltså spelvaluta, för 15 700 kronor via en Counterstrikeinriktad köp- och säljgrupp på Facebook. Köparen berättar i tingsrätten hur han aldrig fick några “coins” av säljaren.

Men åklagaren har inte lagt fram någon bevisning som styrker det. Och mannen som ska ha sålt “coinsen” säger att om han fått pengarna har han skickat dem.

Mannen frikänns.

HUDIKSVALLS TINGSRÄTT, 2021

En man i 20-årsåldern ska ha sålt ett “skin” för 14 000 kronor, men fått 30 000. De resterande 16 000 skulle han omvandla till kryptovalutan bitcoin och skicka tillbaka till köparen. Det gjorde han också, berättar han för tingsrätten.

Det framkommer i domen att det inte är köparen som skickat pengar till mannen, utan någon annan. Tingsrätten menar att eftersom han blev ombedd att omvandla pengarna till bitcoins borde han förstått att de hade kunnat komma från brottslig verksamhet. Han förnekar gärningen.

Mannen döms för bland annat penningtvätt till villkorlig dom och dagsböter.

LUNDS TINGSRÄTT, 2021

En kille i tonåren lägger ut sitt Fortnite-konto på säljsajten Tradera för 2000 kronor. Men köparen får aldrig tillgång till Fortnite-kontot. Istället har köparen swishat till den misstänktes vän, som swishat halva summan vidare till tonåringen.

Tingsrätten menar att vännens telefonnummer användes eftersom den misstänkte aldrig tänkte ge kontot till köparen. Tonåringen förnekar brott, men blir skyldig att ersätta beloppet till köparen och döms till dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gamingbedrägerier

Mer i ämnet