Den myndighetsgemensamma rapporten beskriver den organiserade brottslighetens kopplingar till assistansbranschen. Nu har regeringen tillsatt en utredning som ska föreslå åtgärder för att stoppa utvecklingen.
Försäkringskassans generaldirektör menar att assistanssystemet behöver reformeras:
– Idag är det en lagstiftning som tillåter väldigt mycket. Det faktum att man anställer aktivt kriminella människor är inte förbjudet i sig, säger Nils Öberg.
Hittills i år har fem assistansbolag fått tillståndet indraget av Inspektionen för vård och omsorg, IVO – det senaste beslutet togs på tisdagen. Förra året handlade det om elva bolag som förlorade tillståndet.
I de flesta fall har det handlat om brister i ägarnas lämplighet och i några fall för att bolaget inte följt kraven på registerkontroll av personal.
Upptaxerades med över 300 miljoner
SVT Nyheter har gått igenom samtliga IVO-beslut. Här är några av motiveringarna bakom de återkallade tillstånden:
• Bolag 1: En man misstänkt för grovt skattebrott ska i hemlighet ha styrt verksamheten. Mannen har tidigare upptaxerats med över 300 miljoner kronor för bland annat oredovisade kapitalinkomster.
• Bolag 2: Omfattande brister gällande registerkontroll av personal som jobbat med barn med funktionsnedsättningar. ”IVO kan konstatera att bolaget i sina tre verksamheter sammantaget har underlåtit att kontrollera registerutdrag från belastningsregistret före anställning i sammanlagt 85 fall”, står det i beslutet.
• Bolag 3: ”Har under en längre tidsperiod anlitat en person som är dömd för allvarliga brott kopplade till assistans”, står det i beslutet. Utöver detta bedöms bolaget ha misskött ekonomin och lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan.
– Vi vet sedan gammalt att människor far väldigt illa därför att de vanvårdas av människor som utger sig för att vilja utföra assistans men som egentligen är aktiva på området av inget annat skäl än att tjäna pengar, säger Nils Öberg.
Oseriösa och kriminella aktörer inom assistansbranschen är inget nytt fenomen. SVT Nyheter har tidigare granskat assistansfusket och bland annat kunnat visa hur personer bakom stoppade bolag kan fortsätta bedriva verksamhet år efter år.
Antal återkallade tillstånd – år för år
2025 (hittills): 5 assistansbolag
2024: 11
2023: 8
2022: 20
2021: 34
2020: 22
2019: 6
2018: 14
Källa: Inspektionen för vård och omsorg, IVO