Expert om spionfallen: Ingen slump att Säpo gör offentliga gripanden

Uppdaterad
Publicerad

De svenska spionfallen har skapat rubriker den senaste tiden. Enligt Rysslandsexperten Keir Giles är det en medveten strategi i Sverige att slå till inför öppen ridå. Samtidigt lyfter han fram Finland som ett motsatt exempel.

– I vissa andra länder gör man det mer diskret, säger han i SVT:s Agenda.

Bröderna från Uppsala misstänks ha spionerat för Rysslands räkning under tio års tid. Men bara dagar innan de skulle upp i rätten i veckan slog Säpo och Nationella insatsstyrkan till på nytt.

Ett man och en kvinna i 60-årsåldern, med rötter i Ryssland, greps i en villaförort i Stockholm. Mannen häktades misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet medan kvinnan, som misstänks för medhjälp, släpptes på fri fot.

SVT kunde berätta att paret drev ett bolag som kontrollerades av en tidigare utpekad GRU-agent.

De ska också haft en lägenhet i Moskva på samma våning som en GRU-agent som ska ha varit inblandad i Novitjok-attacken i Salisbury 2018, rapporterar Dagens Nyheter i samarbete med journalistnätverket Bellingcat och den norska tidningen VG. På Twitter skriver Bellingcats chefredaktör att det även finns fler GRU-kopplingar till adressen.

– Båda fallen är uppseendeväckande. Det är en del av det övergripande mönstret där Ryssland har intensifierat kampanjen mot Europa, säger Keir Giles, Rysslandskännare vid brittiska Chatham House, i en intervju i Agenda.

Enligt honom är det inte någon slump att Säkerhetspolisen väljer att göra offentliga gripanden.

– I vissa andra länder gör man det mer diskret. Det är stor kontrast i hur Sverige och Finland hanterar sitt kontraspionage. Båda hanterar en ökad aktivitet av rysk underrättelseverksamhet men Sverige får alla rubriker, säger Keir Giles.

Hanteras i tysthet

Både Sverige och Norge har haft uppmärksammade spionfall med koppling till Ryssland det senaste året, men de har lyst med sin frånvaro i Finland.

– Det finska kontraspionaget säger att deras metod är att hantera det i skymundan och att ingripa i ett tidigt stadium. Bland annat genom att i tysthet uppmärksamma målet för spionaget vem de har att göra med.

Keir Giles menar att de uppmärksammade fallen med allra största sannolikhet bara toppen av ett isberg.

– Det finns fall som avslöjats men som inte gjorts offentliga och det finns fall som fortsatt är oupptäckta.

Agenda sänds i SVT2 och SVT Play klockan 21.15 på söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.