Riskerna med att vaccinera barn måste vägas mot nyttan, enligt barnläkaren Per Brolin som sitter i Svenska Barnläkarföreningens styrelse. Han menar att barn inte drabbas av covid-19 på samma sätt som vuxna, och att man måste beakta eventuella biverkningar innan man förordar allmän vaccination av barn.
– Det kan förekomma biverkningar hos barn och ungdomar som vi inte ser hos vuxna, säger barnläkaren.
Enligt en studie som Läkemedelsverket presenterade under fredagens pressträff är 12–15 åringars antikroppssvar minst lika bra som vuxnas. Inga nya risker eller biverkningar upptäcktes i studien. Det finns dock en osäkerhet kring sällsynta biverkningar.
Det globala behovet påverkar
Även det globala behovet av vaccin till vuxna, som i högre grad riskerar att bli allvarligt sjuka än friska barn i den rika delen av världen, behöver vägas in, enligt Per Brolin.
Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkände under fredagen att Pfizer/Biontechs vaccin ges till barn från 12 år, men det är upp till varje medlemsland att avgöra om vaccinet ska användas och i Sverige finns en tvekan.
FHM:s besked dröjer
Folkhälsomyndigheten säger på fredagens presskonferens att man ännu inte har fattat något beslut kring att börja vaccinera barn mellan 12–15 år med Pfizer-Biontechs vaccin. Johanna Rubin från Folkhälsomyndigheten säger att ett besked kan väntas ”om inte allt för lång tid”.
Gymnasieelever kan få vaccin i höst
Per Brolin menar att det möjligen kan bli aktuellt att vaccinera gymnasieelver, det vill säga personer mellan 16-18 år, i höst – om smittspridningen bland unga är fortsatt hög.
– Övriga barn och ungdomar anser vi i nuläget att man bör avvakta med, säger Per Brolin.