En studie från Pfizer/Biontech har fått flera länder, däribland Kanada att godkänna användande av vaccinet på barn. Drygt 2000 barn har testats i studien och ingen har fått allvarliga biverkningar.
– Men det är fortfarande en alldeles för liten studie att upptäcka ovanliga biverkningar som kan komma framöver, säger Petter Brodin, barnläkare och immunolog som forskar om covid-19.
”Åtminstone till tonåringar”
I brist på forskning och data om hur vaccinet påverkar unga, är det viktigt att noga följa hur smittspridningen går i länder där man vaccinerat stora delar av den vuxna befolkningen.
– Hittills har vi sett att smittspridningen sjunker snabbt även bland ovaccinerade barn i sådana länder. Men om det blossar upp nya utbrott tycker jag det är bra att ha de här vaccinen och rulla ut de i åtminstone de äldre grupperna. Smittan sprids mer av tonåringar än yngre barn, säger Petter Brodin.
Tegnell: Ett ingrepp, om än litet
Statsepidemiolog Anders Tegnell ser flera etiska knutar att lösa upp innan man godkänner vaccinering för barn i Sverige.
– Att vaccinera barn är ju alltid ett problem i sig, eller inte problem, men det innebär ett ingrepp för dem, visserligen ett litet sådant, säger han i Aktuellt.
I Storbritannien och Israel har man stoppat smittspridningen effektivt utan att vaccinera barn, något som Anders Tegnell anser talar för att det inte är lönt att vaccinera barn i första taget. Massvaccineringen mot svininfluensan, då några hundra barn drabbades av narkolepsi, finns färskt i minnet.
– Ja det måste vi ha med oss i bakhuvudet, givetvis. Vi måste känna att vi har arbetat igenom frågan med risk och nytta, säger Anders Tegnell.