Gravida läkaren Joanna Huldt: ”Vi vill inte exkluderas på grund av graviditet”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags kom beskedet att gravida med vissa riskfaktorer, som hjärt-och kärlsjukdomar eller fetma, kan vaccineras i fas 3 mot covid-19. Men det rör långt ifrån alla som väntar barn.

Gravida läkaren Joanna Huldt fick jobba ovaccinerad, medan hennes icke-gravida kollegor blev vaccinerade.

– Våra kollegor som inte är gravida har ju inkluderats i tidigare fas av vaccineringen och vi vill inte bli exkluderade på grund av graviditet, säger hon.

Gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt. AT-läkaren Joanna Huldt är gravid i vecka 38 och jobbade ovaccinerad fram tills för två veckor sedan, när hon gick föräldraledighet.

– Vi (gravida, reds. anm.) vill fortsätta att jobba som alla andra, vara med och bidra i den här pågående pandemin. Men vi vill också skyddas.

Har inte fått graviditetspenning

Joanna Huldt har kontakt med ett 60-tal gravida läkarkollegor runt om i landet som alla velat bli vaccinerade. Men de flesta har blivit nekade vaccin. Detta trots att gravida från vecka 20 definieras som riskgrupp och rekommenderas vara extra försiktiga för att inte bli smittade.

Flera av läkarna har inte heller fått ta ut graviditetspenning. Arbetsgivarna har ansett att de fortsatt kan arbeta, om de inte har kontakt med patienter som har eller misstänks ha covid-19. 

När man varken får gå hem med graviditetspenning eller vaccineras så blir det en extra utsatthet. Man kan ju inte heller hålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att hålla avstånd eller begränsa antalet kontakter. Det finns ju också en risk att ovaccinerad vårdpersonal smittar sköra patienter, säger Joanna Huldt, som anser att det är en större risk för gravida om de inte blir vaccinerade och riskerar att få covid-19.

Vill få bestämma själv

Joanna Huldt tycker att gravida kvinnor själva ska få bestämma om de ska bli vaccinerade eller ej.

– Med den situation som är just nu, med en pågående pandemi och en mycket hög smittspridning i samhället å ena sidan, och å andra sidan ett vaccin som i de studier som ändå finns inte visat några specifika biverkningar för gravida eller foster. Beslutet måste få tas av den enskilda kvinnan. Jag hoppas och tror att Folkhälsomyndigheten kommer att ändra sina riktlinjer framöver och inkludera även gravida, säger Joanna Huldt.

Graviditet och covid-19

Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida kvinnor är extra försiktiga under hela graviditeten och särskilt inför förlossningen.

Gravida kvinnor från vecka 20 definieras som riskgrupp av Socialstyrelsen. Arbetsgivaren ska undersöka möjligheten för medarbetaren att arbeta hemifrån eller anpassa arbetsplatsen för att minska smittrisken. Sveriges Kommuner och regioner (SKR) anser att arbetsgivare har svårt att bedöma vilka risker som finns kring covid-19 för anställda som är gravida, och efterfrågar tydligare rekommendationer från myndigheterna. 

Om arbetsgivaren anser att det inte går att anpassa arbetssituationen så att smittspridning kan undvikas, och inte heller hemarbete är möjligt, kan medarbetaren söka graviditetspenning hos Försäkringskassan.

Föräldrapenning kan tas ut från graviditetsvecka 32 och uttag rekommenderas starkt från graviditetsvecka 36.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.