Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre barnmorskor från Halland sjukhus ser mindre positivt på de skärpta kraven kring dygnsvila. Foto: SVT

Barnmorskan: ”Svårt att se hur det ska fungera”

Publicerad

Längre viloperioder som kompensation efter intensiva och hektiska arbetsdagar inom sjukvården kan komma att ändras. Det oroar sig flera barnmorskor i Halmstad för, när reglerna för dygnsvila nu skärps.

– Jag har svårt att se hur det kommer att fungera i praktiken, säger Marianne Nilsson, barnmorska på Halmstad sjukhus.

Omkring en miljon anställda inom vård, omsorg och räddningstjänst kommer att få rätt till mer dygnsvila. En ny uppgörelse mellan fackförbund, Sveriges kommuner och regioner och arbetsgivarorganisationen Sobona innebär att anställda kommer att få minst elva timmars sammanhängande ledighet per 24-timmarsperiod – vilket leder i sin tur till nya schemaläggningar.

Fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och regioner, SKR, ser positivt på den nya överenskommelsen som kom till efter att Sverige fått skarp kritik från EU-kommissionen om att det behöver finnas tydligare regler kring dygnsvila i kommunsektorn. Men det finns de som är mindre nöjda med den här utvecklingen.

Oron bland barnmorskorna

På Halmstad sjukhus finns flera barnmorskor som anser att den nya uppgörelsen kan bli problematisk, då den enligt dem kommer att föra med sig schemaändringar som eventuellt kan minska antalet dagar de är lediga i sträck. Att sjukhuset lider av personalbrist kan också innebära problem för den förlängda dygnsvilan, menar de.

– Vem ska jobba däremellan? Så som det är just nu jobbar vi mycket och mer än vad vi borde, säger Sandra Enlund, barnmorska på Halmstad sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.