Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hans Alm/TT

Vårdanställda får stärkt rätt till dygnsvila

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska omkring en miljon anställda inom vård, omsorg och räddningstjänst få rätt till elva timmars dygnsvila per 24-timmarsperiod. Detta enligt ett avtal mellan fackförbund, Sveriges kommuner och regioner och arbetsgivarorganisationen Sobona.

– Vi är glada att vi nått en lösning mellan oss och motparten, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

Enligt fackförbundet Kommunal har nio timmars dygnsvila varit normen i dygnet runt-verksamheter. Men nu får förbundets medlemmar alltså rätt till elva timmars sammanhängande ledighet på en 24-timmarsperiod. Något Johan Ingelskog kallar för ett paradigmskifte.

– Det har varit svåra förhandlingar och komplicerat att hitta ett nytt avtal som är anpassat utifrån EU:s arbetstidsdirektiv. Men vi är glada att vi nått en lösning, säger han.

Svårigheten har varit att hitta en balans mellan individens rätt till återhämtning och verksamhetens behov, förklarar Johan Ingelskog som är nöjd med avtalet.

– Syftet är det ska bli mindre stressigt och mer vila, och på sikt lägre sjukskrivningstal, säger han.

Värnar om medarbetarnas hälsa

Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges kommuner och regioner, är också nöjd med överenskommelsen men säger att det kan komma att ske förändringar i scheman.

– Fördelen är att det blir mycket tydligare för medarbetarna vad som gäller. De kan utläsa sina rättigheter och hur det förhåller sig med vilan. Det handlar om att värna medarbetarnas återhämtning och hälsa, säger hon.

Överenskommelsen kommer efter att EU-kommissionen riktat kritik mot reglerna för dygnsvila och ifrågasatt om Sveriges kommuner och regioner och de fackliga motparterna följer EU:s arbetstidsdirektiv.

– Det är en självklarhet att vårt kollektivavtal måste överensstämma med direktivets och lagens regler, och det har vi nu tagit ansvar för, säger Jeanette Hedberg.

Träder i kraft nästa år

Avtalet innebär också att arbetsgivarna inte längre kan störa arbetstagarna på deras lediga tid, menar Johan Ingelskog.

Vårdförbundet ser avtalet som en seger. Förbundsordförande Sineva Ribeiro säger i ett pressmeddelande att överenskommelsen kommer att göra stora skillnad för fackets medlemmar.

Förändringarna träder i kraft den 1 oktober 2023.

– I alla omställningar kan det bli knöligt i början, men jag är hoppfull nu när vi har tid på oss, säger Johan Ingelskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.