Ruth Bader Ginsburg och SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt jämför sina hedersdoktorsringar. Foto: EPA/JIM LO SCALZO, Carina Bergfeldt/SVT

Carina Bergfeldt: ”RBG har en väldigt speciell relation till Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Den nu avlidna amerikanska HD-domaren Ruth Bader Ginsburg har en väldigt speciell relation till Sverige. Det säger SVT:s utrikeskorrespondent Carina Bergfeldt som träffat Bader Ginsburg.

– Hon lös upp när vi pratade om Sverige.

– När hon började som advokat på 60-talet var det ett väldigt hårt klimat i USA för kvinnor. Fyra procent av advokaterna där var kvinnor och de fick kämpa i motvind. Sen kom hon till Sverige på 60-talet för att göra en djupgående studie och i Sverige var 25 procent av alla advokater kvinnor.

Bär svenska doktorsringen

Ruth Bader Ginsburg blev 1969 hedersdoktor vid Lunds universitet.

– Hon är numera hedersdoktor på 20-25 ställen, massor av prestigefyllda universitet, men den enda hedersdoktorsringen som hon fortfarande bar varje dag var den svenska hedersdoktorsringen.

– I Sverige var hon någonting när hon behandlades som att hon inte var vatten värd i USA. Det här var hon otroligt stolt över. När jag träffade henne visade hon sin doktorsring och hon pratade om hur mycket Sverige betydde för henne.

Kallades ”The Notorious RBG”

Domare i USA:s högsta domstol har en väldigt speciell relation i folks hjärtan och Ruth Bader Ginsburg var en väldigt stark personlighet, säger Carina Bergfeldt. Hon kallades ofta för ”The Notorious RBG” är en anspelning på rapparen ”Notorious BIG”.

– Hon är en av de mest framträdande domarna i högsta domstolen genom historien. Hon har ju fått en egen superhjälte persona genom RBG-bilden av henne.

Människor samlades utanför USA:s högsta domstol efter beskedet om att domaren Ruth Bader Ginsburg dött. Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.