Stefan Löfven. Foto: Anders Wiklund/TT

Analys: Beskedet innebär att striden om flyktingpolitiken tar ny fart

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Löfven räddar regeringen, men bäddar för problem i valrörelsen.

Regeringens förslag till ny migrationspolitik innebär att statsminister Stefan Löfven lyckas hålla ihop sitt regeringsunderlag. Samtidigt blir migrationspolitiken en av de stora valfrågorna nästa år. Det kan skapa problem inte minst för Löfven själv.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

En kortsiktig vinst kan ibland skapa trubbel längre fram. Så är det ofta i politiken och särskilt tydligt blir det när det gäller regeringens förslag till nya migrationslagar.

Trots att läget stundtals framstått som näst intill hopplöst för regeringen där Miljöpartiet hotat avgå och Liberalerna att lämna januarisamarbetet har alltså regeringen till sist lyckats få fram ett förslag som alla inblandade parter tycks vara beredda att släppa fram.

Miljöpartiet säger sig vara nöjda med helheten i förslagen. Liberalerna är visserligen kritiska till en del, men anser inte att förslaget är ett brott mot januariavtalet.

Kan sätta käppar i hjulet inför valet

Statsminister Stefan Löfven kan alltså andas ut. Hoten om en regeringskris har än en gång pyst ihop som en sufflé: Miljöpartiet kommer inte att lämna regeringen på migrationsfrågan och Liberalerna stannar kvar i januarisamarbetet fram till höstens budget.

Stefan Löfven och regeringen ser alltså ut att kunna sitta kvar till riksdagsvalet nästa år.

I den meningen är dagens besked en klar framgång för Löfven. Men samtidigt kan kompromisserna med Miljöpartiet sätta käppar i hjulet för Socialdemokraterna i nästa års valrörelse.

Partiet har de senaste åren skärpt sin asylpolitik och både Löfven och andra ministrar har talat om behovet av att minska det svenska asylmottagandet. Löfven har ofta understrukit vikten av ordning och reda i migrationspolitiken, att ett nej är ett nej.

Men dagens besked bäddar för en helt annan debatt. Miljöpartiet har lyckats driva igenom ett förslag som innebär att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan ska kunna få uppehållstillstånd genom en ny s k humanitär skyddsgrund. Moderaterna anklagar därför regeringen för att införa en amnesti för ensamkommande. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna hävdar också att regeringens politik i stort blir alltför generös och kommer att leda till ökat asylmottagande, tvärtemot vad statsministern tidigare har sagt.

SD kan vinna nya väljare

Dagens besked från regeringen innebär alltså att den politiska striden om flyktingpolitiken tar ny fart. Och det är en strid som kommer att löpa in i nästa års valrörelse. Räkna med att framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer att attackera regeringens asylpolitik och utlova skärpningar om de vinner valet.

Väljaropinionen är dessutom tydlig i denna fråga. En klar majoritet av väljarna vill se en mer restriktiv migrationspolitik. Samtidigt är det här den fråga där Sverigedemokraterna har i särklass störst förtroende bland väljarna.

Ju viktigare denna fråga blir i en valrörelse, desto större möjligheter har framför allt Sverigedemokraterna att vinna nya väljare. Socialdemokraterna däremot hoppas att flyktingfrågan ska tappa i betydelse till valet nästa år. Förhoppningen är att den successiva nedgången av antalet asylsökande till Sverige de senaste åren ska göra frågan mindre viktig för väljarna i valrörelsen.

Om detta vet vi inget idag. Däremot tycks det vara klart att regeringen kan få sina förslag genom riksdagen. Ger lagrådet klartecken kan propositionen sannolikt lotsas genom riksdagen genom så kallade hoppande majoriteter.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.