• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Blodiga strider vid Bachmut – hundratals döda varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Slagen vid Bachmut i Donetsk beskrivs som ett blodbad där båda sidor förlorar flera hundra soldater varje dygn. Staden är en knutpunkt som båda sidorna är väldigt mån om att kontrollera.

– Videoklipp från Bachmut visar på fullständigt vidriga förhållanden. Framför de ukrainska värnen ligger det döda ryssar i drivor, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

De hårda striderna runt den strategiskt viktiga staden Bachmut har pågått i flera månader och har nu förvandlats till ett blodigt skyttegravskrig där artilleribeskjutning pågår konstant, rapporterar Brittiska The Guardian. Tidningen liknar frontlinjen med första världskrigets slag med regn, lera och extrema dödstal.

Båda sidorna hävdar att de gjort framgångar men enligt den amerikanska tankesmedjan ISW har varken ukrainarna eller ryssarna gjort några betydelsefulla framsteg den senaste tiden. En del experter har pekat på att vintern kan innebära uppehåll i striderna men i Bachmut har det inte blivit någon paus, trots allt kallare och blötare väder.

Kriget i Ukraina

Många döda

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi pågår det hårda strider konstant med ett högt antal människooffer.

– Ryssarna kastar in stora mängder soldater som är ganska illa utrustade och outbildade. De ukrainska ställningarna är satta under hård press.

Både Ukraina och Ryssland har skickat in stora förstärkningar till fronten utanför Bachmut den senaste tiden. De ryska trupperna uppges till stor del bestå av soldater från den paramilitära Wagnergruppen, som bland annat rekryterats ur ryska fängelser.

– Fördelen för ryssarna är att det inte gör något om de dör, det blir bara billigare för samhället. Nackdelen är att de troligtvis inte är så bra soldater, säger Paasikivi.

Katastrofala förhållanden

Staden som ligger i östra Donetsk intogs av pro-ryska separatister 2014, men återtogs senare av ukraina. Innan kriget hade Bachmut omkring 70 000 invånare. Nu beräknas endast ett par tusen civila vara kvar i staden, som uppges sakna både el och vatten. Ukrainska myndigheter uppgav under måndagen att minst fyra civila dött under de senaste attackerna från rysk sida.

– Människor gömmer sig i källare som i många fall är översvämmade. De tvingas leva under katastrofala förhållanden, säger Donetsk ukrainske guvernör Pavlo Kyrylenko, enligt The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet