Allra mest utsatta för inbrott är villor och radhus. Förra året ökade husinbrotten med 19 procent jämfört med 2010.
– Det finns väldigt många motiverade gärningsmän, det är förhållandevis enkelt att begå brotten, de ger stor vinning och de är svåra att utreda. I de få fall vi faktiskt griper gärningspersonerna så får de, i våra ögon, väldigt korta straff som inte avskräcker dem från att fortsätta, säger Lennart Levander, polisinspektör i Stockholm.
Senhösten har blivit den nya högsäsongen för inbrott. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Tidigare var inbrotten vanligast under sommaren, då många är bortresta och bostäder ofta står tomma.
”Inbrottstjuvar utnyttjar mörkret”
Och det här är en trend som försäkringsbolaget Trygg-Hansa märker av.
– Vi ser ett ökat antal bostadsinbrott generellt och vi ser också att de ökar under oktober, november och december. Det finns säkert en rad orsaker bakom det, men vi tror många inbrottstjuvar utnyttjar mörkret, och att inbrottsligorna gör många inbrott under den här tiden på året, säger Håkan Franzén, hus- och hemexpert på Trygg-Hansa.
Dåligt skydd vid fönster och altandörrar
Många som bor i villor och radhus har för dålig säkerhet kring sina fönster och altandörrar, tycker både polisen och försäkringsbolagen.
– Att bara installera ett larm hemma ser inte vi som tillräckligt. Först och främst ska man organisera sig sig i grannsamverkan. Sen ska man se över bostadens skalskydd, det vill säga fönster, dörrar och framförallt lås. När man har gjort det, då kan man överväga att installera ett villalarm.
Finns en övertro på larm
Enligt Håkan Franzén har många en övertro på att larmen ger ett fullständigt skydd mot inbrott.
– Vi ser ju att inbrott sker även om huset är larmat. Larmet förkortar naturligtvis tiden som tjuven har på sig att begå inbrottet, men ett inbrott tar bara runt tio minuter, och det är ungefär samma tid det tar för polis eller ett larmbolag att komma till huset, säger Håkan Franzén, hus- och hemexpert på Trygg-Hansa.
Polisens bästa tips:
-Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.
-Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.
-Undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest.
-Vidarekoppla eventuellt telefonen.
-Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid ytter- och altandörrar.
-Förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att en tjuv inte kan använda dem för att göra inbrott.
-Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster i ditt eller en grannes hus
Be någon om hjälp med att:
-Klippa gräsmattan vid längre frånvaro.
-Att hänga sin tvätt på din torkställning.
-Skotta snö och göra fotspår i snön vid huset.
-Slänga sopor i din soptunna ibland.
-Parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut.