Efter en mild höst ser vintern ut att göra entré med besked. Ett lågtryck från Storbritannien är på väg in över Sverige och väntas orsaka stökigt väder de närmaste dagarna.
På onsdagskvällen väntas ett oväder med snö, blötsnö och hårda vindar slå mot landet. SMHI utökar nu sina varningar – som gäller i tre regioner.
Gula varningar för onsdagen och torsdagen har utfärdats för nordöstra Svealand – som innefattar norra Stockholms län och Uppsala län – samt för södra Norrlandskusten upp till Sundsvall. I Gävleborgs län har en orange varning utfärdats. Ymnigt snöfall väntas från onsdag kväll och kan skapa problem i trafiken. I nordöstra Svealand och södra Norrlandskusten kan det komma mellan 25 och 50 centimeter snö.
Sedan tidigare har en gul varning för onsdagen utfärdats för Västra Götalands län, väst och sydväst från Vänern. Snöbyar som bildas på Vänern kommer dra in över land vilket bland annat väntas skapa problem i trafiken. Totalt väntas 5–10 centimeter snö.
”Besvärligt väder”
Enligt SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret är det ännu osäkert exakt vilken bana som lågtrycket kommer ta över Sverige.
– Men var beredd – om man bor längs ostkusten, från Östergötland och vidare norrut, längs med östra Svealand eller Norrlandskusten – på att det kommer kunna bli besvärligt väder, säger hon.
Det snöiga och blåsiga vädret fortsätter även på torsdagen – och då kan det bli ännu värre.
– Lågtrycket rör sig då mot Finland och fördjupas. Det matar på med kraftig vind och snöfall mot Upplandskusten och Norrlandskusten. Det kan komma stora snömängder lokalt, kanske en decimeter eller två.
Dessutom finns risk för både snöhalka och ishalka de kommande dagarna. Redan på tisdagsmorgonen rapporteras det om flera olyckor i Västsverige. Bland annat välte en lastbil över vägbanan på E6.
Trafikverkets uppmaning
För alla som ska ge sig ut på vägarna under veckan är vinterdäck på bilen A och O, enligt Trafikverket. Myndighetens presschef Bengt Olsson uppmanar också bilister att vara väl förberedda:
– Följ väderleksrapporteringen jättenoga, särskilt den lokala. Har man tagit reda på hur väderleken kan tänkas bli, då är det bättre att tänka efter före. Då kanske det är läge – om man har möjlighet – att antingen åka senare till jobbet eller att jobba hemma, säger han.