Foto: SVT Design

Brå: Kriminella nätverk fixar svenska matcher

Uppdaterad
Publicerad

Brottsförebyggande rådet har gjort en studie om förekomsten av uppgjorda matcher i Sverige. Rapporten visar att det framförallt är svenska kriminella nätverk som ligger bakom de uppgjorda matcherna.

Den första polisanmälan som kan kopplas till en uppgjord svensk match kom 2012 och ännu har ingen dömts i Sverige. Men problemet med uppgjorda matcher i Sverige är vanligare än man tidigare trott. Det framgår av ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

I studien har Brå undersökt förekomsten av uppgjorda matcher i Sverige.

Brå:s rapport visar att det framför allt är kriminella nätverk som med hot och mutor förmår spelare att göra upp matcher.

– Vi har sett exempel på att personer har dödshotats och att personer som anmält uppgjorda matcher har hotats, säger Karl Nilsson, utredare på Brå.

Brå: Begränsa spelutbudet

Motivet bakom de uppgjorda matcherna är spel på matcherna både i Sverige och på utländska spelmarknader. Och Brå har flera förslag på hur spelbranschen kan bidra med att förebygga förekomsten av uppgjorda matcher.

Dels föreslår man att man ska begränsa utbudet av spel på svenska matcher och dessutom att begränsa möjligheten på spel på enskilda matchhändelser, exempelvis inkast.

Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson, håller med och vill bli av med spel på enskilda matchhändelser i de lägre divisionerna.

– Det är en styggelse, för alla vet hur enkelt det är att fixa en hörna, säger Björn Eriksson.

Inte alltid olagligt

I går inleddes en uppmärksammad rättegång i Kristianstad där tre fotbollsspelare åtalas för matchfixning. Målet är unikt eftersom en av spelarna faktiskt erkänner att han spelat så dåligt att laget förlorade.

Men ett problem är att det kan vara svårt att bevisa brott eftersom det inte nödvändigtvis är olagligt att manipulera ett idrottsresultat eller en matchhändelse. Det som nu krävs för att man ska kunna dömas är att enskilda moment bevisas som att det förekommit mutor.

Skärpta straff

Problemet är störst inom fotbollen men förekommer även i andra idrotter som basket och idrottsrörelsen har tidigare försökt hitta nya sätt att komma till rätta med problemet.

Tidigare under sommaren skärpte Riksidrottsförbundet straffen om man är inblandad läggmatch. En person kan nu stängas av från all idrottslig verksamhet i upp till tio år och föreningar kan få upp emot en halv miljon kronor i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.