Närbild av en mans skäggklädda haka och del av näsa, mot en oskarp bakgrund som antyder en utomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör flerbarnspappan som felaktigt pekades ut som gärningsmannen i Örebro. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Han pekades felaktigt ut som skytten i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En flerbarnspappa i Uppsala län kom att hamna i centrum för den ryktesspridning som skedde efter skjutningen i Örebro på tisdagen. Han berättar att han höll på att natta sina barn när han fick ett meddelande från en kompis.

– Det stod att jag var gärningsmannen i Örebro.

På tisdagen dog minst elva personer i samband med masskjutningen i Örebro. Därefter dröjde det inte länge innan spekulationer om gärningsmannen tog fart i sociala medier och på internetforum.

En av dem som pekades ut var mannen i Uppsala län.

Skjutning vid skola i Örebro

– Jag hajade inte riktigt. Jag trodde det var ett jäkla skämt, AI-genererat eller någonting.

I en tråd på forumet Flashback pekades han ut med namn och bild som gärningsmannen i Örebro. Därifrån länkades till hans X-konto som i sin tur fick omkring 500 kommentarer redan på tisdagskvällen, berättar han.

– Det stod mycket ”jävla svin”, ”mördare”, ”det här är gärningsmannen”.

Dementerade uppgifterna

Till sist bestämde han sig för att dementera uppgifterna på både Facebook och X, och på både svenska och engelska.

På tisdagskvällen bestämde sig mannen för att själv gå ut och dementera uppgifterna om att han skulle vara gärningsmannen bakom skjutningen i Örebro. Foto: Skärmdumpar X/facebook

– Jag är inte så rädd att bli drabbad själv. Men jag har ju fru och barn och andra släktingar som de skulle kunna försöka hämnas på. Så jag ringde polisen i och med att jag har barn i huset och så.

Under natten har polisen varit på plats i området där han bor.

– De kom och knackade på dörren, kollade att vi var okej.

Polisen: Sprid inte rykten

Polisen skriver på sin hemsida att det är viktigt att inte sprida rykten och spekulationer, då detta också kan försvåra polisens arbete och skapa misstro och oro.

Även Jutta Haider, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid bland annat Högskolan i Borås, betonar faran med ryktesspridning.

– Ryktesspridning och felaktig utpekning kan ha enorma konsekvenser, inte minst på den utpekades familj. Det kan vara på liv och död, säger hon.

När mannen i Uppsala län loggade in på sitt X-konto på onsdagsmorgonen hade hans inlägg setts av över 200 000, berättar han.

– Det är först idag jag börjat förstå vidden av det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid skola i Örebro

Mer i ämnet