Fjolåret var ett rekordår när det gällde konkurser. Inte sedan 1990-talet gick lika många företag i konkurs som då. I år minskar konkurserna med två procent under årets första kvartal, men mars månad slår däremot ett nytt rekord.
– Man får gå tillbaka till 1996 för att hitta en värre mars månad, säger Jacob Inganäs, statistiker på Tillväxtanalys, myndigheten som ansvarar för officiell konkursstatistik.
Antalet anställda som berördes av konkurser i mars sköt också i höjden. Dryga 5 400 anställda berördes, vilket är en ökning med 137 procent jämfört med mars förra året.
– Den ökningen förklaras dock främst av att det var ett fåtal stora företag som gick i konkurs, säger Jacob Inganäs.
Hoppades på ljusning – sen kom Trumps tullar
I Uppsala län är de flesta företag som går i konkurs nu företag med endast ett fåtal eller inga anställda, enligt handelskammaren i Uppsala län.
Handelskammaren hade hoppats på en ljusning i början av året. Teoretiskt sett hade hushållen mer pengar att lägga på konsumtion på grund av lägre räntor och sänkta skatter.
– Men oron i omvärlden gör nu att återhämtningen kommer att dröja. Hushållen blir försiktiga, säger Tomas Stavbom, regionchef på Uppsala läns handelskammare.
Nästan alla branscher drabbas
Under årets tre första månader ökade konkurserna i Uppsala län med 22 procent jämfört med samma period förra året. Enda länet där ökningen var större var Örebro län, där motsvarande siffra var 44 procent.
Det är restaurang- och byggbranscherna som är de mest konkursutsatta, men konkurser överlag är många i så gott som alla branscher, enligt Jacob Inganäs från Tillväxtanalys.
Det som oroar handelskammaren är att innovationsföretag har det svårt att överleva.
– Det innebär att små företag som hade kunnat växa till storföretag får slå igen dörrarna i stället, säger Tomas Stavbom.
I klippet: Tomas Stavbom förklarar varför ökningen blev så pass stor just i mars.