Till vänster en kvinna till höger skärmdumpar från sociala medier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ryktesspridning kan ha enorma konsekvenser. De kan handla om liv och död”, säger Jutta Haider. Foto: SVT

Experten: Därför är ryktesspridning farligt

Publicerad

I krissituationer är det naturligt att man försöker ta reda på så mycket som möjligt. Men det finns också risk att felaktig information sprids, vilket källkritiksexperten Jutta Haider varnar för.

– Man riskerar att göra en redan allvarlig situation ännu värre, säger hon.

Efter masskjutningen i Örebro den 4 februari spreds många rykten på sociala medier. Det ledde bland annat till att en flerbarnspappa i Uppsala län felaktigt pekades ut som skytten och fick ta emot mängder hat och hot.

Jutta Haider är professor inom biblioteks- och informationsvetenskap och har bland annat skrivit en bok om vikten av källkritik. Hon betonar vilka konsekvenser ryktesspridning och felaktiga utpekningar kan ha på någon.

– En misstanke kan hänga kvar på internet lång tid framåt. Vi har sett i andra länder att det kostat människor deras liv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid skola i Örebro

Mer i ämnet