År 2002 slog svenska Livsmedelsverket larm om förhöjd cancerrisk för personer som äter bland annat chips, pommes frites och andra livsmedel som innehåller ämnet akrylamid.
En världsnyhet
Akrylamidlarmet blev en världsnyhet, men studierna som larmet byggde på grundades i försök med råttor, som fått i sig kopiösa doser av ämnet och kritikerna och tvivlarna var till en början många.
Sedan dess har sambandet mellan akrylamid och cancer stärkts och Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att för mycket akrylamid under lång tid kan öka risken för cancer.
”Högre risk än vad som är komfortbelt”
Nu menar Storbritanniens motsvarighet till livsmedelsverket, FSA, att britterna äter för mycket mat som innehåller akrylamid. De menar att det inte är vetenskapligt bevisat än, men att akrylamid ”antagligen” ger förhöjd cancerrisk även för människor. Det skriver the Guardian.
Varningen från FSA gäller livsmedel med mycket stärkelse, där effekten är störst för potatis. Men varningen gäller även flingor, kakor, kaffe och kex.
– Om du lever på chips och bränt rostat bröd, så kommer det vara farligare än en hälsosam diet. Risken är inte hög, men den är högre än vad som är komfortabelt, säger Cath Mulholland på FSA till the Guardian.
Guld som måttstock
Kampanjen ”Go for Gold” rekommenderar att man ska sikta på en gyllene färg när man steker eller rostar livsmedel som innehåller stärkelse.
Genom att koka, ånga eller värma i mikrovågsugn kan man reducera halten akrylamid, enligt FSA-chefen Steve Wearne. Han rekommenderar dessutom att man inte ska förvara rå potatis i kylen om man tänkt steka den, eftersom detta kan öka halten akrylamid.
Det finns inga gränser för hur mycket akrylamid livsmedel får innehålla. Det fanns planer på reglering, men denna skrotades av Europeiska kommissionen 2016 efter påtryckningar från matindustrin, skriver the Guardian.
FAKTA: Livsmedelsverkets rekommendationer
Det finns några enkla sätt att få i sig mindre akrylamid, enligt Livsmedelsverket:
1: Ät varierat. Då minskar risken att få i sig skadliga halter av något ämne.
2: Ugnsbaka/fritera/grädda/rosta potatis och potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllengula snarare än bruna. Halten akrylamid blir högre ju mörkare de blir.