Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera kedjor som öppnat upp i Ryssland är nästintill dubbelgångare till deras föregångare.

Ikea blev ”Swed House” – här är ryska butikskopiorna

Publicerad

Sedan invasionen av Ukraina har allt fler butikskedjor fått sina koncept kopierade i Ryssland. Samtidigt har gränsen för varumärkesintrång blivit otydlig.

– Rättighetshavare är lite osäkra på hur en rysk domstol kan agera, säger Gustav Melander, varumärkesjurist på PRV.

I Ryssland har Starbucks har blivit “Stars Coffee”, McDonalds har ersatts av “Vkusno i tochka”, och klädbutiken ”Maag” är en dubbelgångare till Zara. I flera av fallen med kopierade butikskoncept har de nya kedjorna dessutom öppnat i lokaler som dess föregångare sålt.

Om man tänker på ett mer känt märke när man ser ett nytt, kan det vara indikation på ett varumärkesintrång. Men beroende på vilka avtal som finns kan det också vara helt okej att efterlikna eller använda ett annat företags varumärke, menar Gustav Melander, varumärkesjurist på Patent- och registreringsverket.

– Skyddet man har gäller bara om man utan samtycke använder ett varumärke, säger han.

Enligt Reuters införde till exempel McDonalds stränga restriktioner för sina efterträdare, medan snabbmatskedjan KFC självmant låter sin ryska motpart använda varumärket. Ikea, som fått en kopia i det belarusiska bolaget Swed House som nu försöker etablera sig i Ryssland, uppger för TV4-nyheterna att man tittar på om det kan röra sig om ett varumärkesintrång.

Osäkert skydd

Det varumärkesrättsliga skyddet i Ryssland är enligt Gustav Melander ganska likt det vi har i Sverige. Men efter landets fullskaliga invasion av Ukraina utfärdade ryska staten ett dekret som säger att ryska företag och privatpersoner inte nödvändigtvis behöver kompensera rättighetshavare som kommer från ett så kallat ”ovänligt” eller ”fientligt” land. Dit räknas bland annat EU-länderna.

Det kan i praktiken betyda att ryska företag eller personer nu kan använda uppfinningar och idéer som tidigare var patenterade. Officiellt ska dekretet bara kunna användas i exceptionella fall som rör rikets säkerhet eller allmänhetens hälsa, men enligt Gustav Melander kan osäkerheten ändå göra att den som äger rätten till exempelvis ett varumärke kan dra sig för att stämma den som gör intrång.

– I nuläget tyder mycket på att immateriella rättigheter ges skydd, men det finns orosmoment. Rättighetshavare är kanske därför lite osäkra på hur en rysk domstol kommer att agera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.