Clock

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör historien om hur staten skickade två medarbetare till McDonalds i Miami för att lära sig allt. Foto: SVT/Clock – Socialist Burgers Inc.

Så fixade staten en egen hamburgerkedja i Sverige

Publicerad

De flesta vet att det fanns en tid då våra järnvägar, post och telefontrafik var ägda av staten. Men alla kanske inte vet att samma sak gällde för snabbmat. Statligt ägda Clock hade visserligen inte monopol – men drevs helt av svenska staten.

På 1970-talet började snabbmaten ta fart i Sverige. Amerikanska kedjor som McDonald's var på väg in, och svenska Max hade redan etablerat sig i Norrland. Svenska staten hade på den här tiden ett restaurangbolag, Sara, som hade krav på sig att ligga i framkant. De ville storsatsa på det nya fenomenet hamburgare.

Åkte till USA

För att bygga en konkurrenskraftig hamburgerkedja tog det statliga bolaget till ovanliga metoder. Två personer skickades till USA för att ta anställning hos den blivande konkurrenten McDonald's.

– Det var väl under en period av fyra-fem månader de var där, säger Åke Björk, dåvarande chef på Sara.

Utifrån informationen de två personerna skickade hem utvecklade restaurangbolaget sedan hamburgerkedjan Clock. Hamburgerkedjans uppgång och fall skildras nu i dokumentären Clock – Socialist Burgers Inc.

Clock slår igen

När Sverige under 1980-talet började privatisera statliga verksamheter såldes Clock till ett privat företag. Utan statligt stöd och med allt hårdare konkurrens från McDonald's och Burger King fick Clock allt svårare att hävda sig. På 1990-talet började kedjan tappa mark och lades till slut ner.

Se Clock Socialist Burgers Inc. på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.