Lisa: Kan man äta medicinen när man haft bröstcancer och äter antihormoner? Eller kan man ta den efter antihormonbehandlingen? Kan man äta medicinen om man försöker bli gravid?
Per Hall: Hej Lisa. Den medicin som användes i studien är den typ av antihormon du säkert redan använder.
Erik Larsson: Jag har fått diagnosen ”förstadium till cancer i matstrupen”. Går det att stoppa och hindra att jag får cancer? Tack för svaret
Per Hall: Erik, jag känner inte till någon medicin som förebygger cancer i maststrupen.
Harald: Hej, jag undrar vilken medicin som kan förebygga prostatacancer?
Per Hall: Harald, det finns ett fåtal studier som visar att samma mediciner som förminskar prostataköerteln också förebygger cancer.
Juli: Hej! Är det en skröna, eller stämmer det att sjukdomar såsom cancer ofta drabbar varannan generation – dvs att man lider störst risk att drabbas om ens far/mor-föräldrar haft cancer? vänligen, J.
Per Hall: Tyvärr tror jag att det är en skröna. Jag har ägnat mycket tid och genetik och cancer och några sådana mönster har vi inte sett.
Jenny: Hej! Har en lite annan fråga, men ser att det verkar vara inom ditt område. Har gjort två datortomografier, en för sju år sedan och en nu, av olika skäl. Resultaten har inte visat ngt, men nu har jag hört att själva strålningen från undersökningen kan vara farlig också. Har jag ökad risk för cancer nu och bör jag ta medicin?
Per Hall: Jag har genomfört flera studier där vi försökt belysa rieksn för cancer efter det att man utsatts för joiniserande strålning. Det är framför allt unga, barn, som har en ökad risk. Vi äldre är inte så strålkänsliga.
Anna: Hej! Vad är mekanismen bakom medicinen? Hur verkar den på cellnivå eller DNA-nivå?
Per Hall: Anna, medicinerna påverkar de kvinnliga köänshormonerna, ex. östrogen. De sjunkar ganska ordentligt under den period man tar medicinerna.
Cecilia: Mamma hade bröstcancer Är jag då inom högrisk med automatik?
Per Hall: Cecilia, det beror mycket på hur gammal din mamma var när hon insjuknande. Var hon äldre än 60 år är din risk inte speciellt förhöjd.
Annsofie: Även om man har en stor risk för att drabbas pga ärftlighet så vet man ju inte säkert om man drabbas. Det finns ju inte mätbara risker som vid tex hjärtinfarkt. Varför ska en fullt frisk person riskera biverkningar för att medicinera för något man inte ens vet om det kommer att realiseras?
Per Hall: Annsofie, det är KÄRNFRÅGAN och den stora utmaningen. HUR identiiferar vi högriskkvinnor?? Vi måste lägga ihop infomration om livsstil, gener och en del andra riskfaktorer. Det går men det är svårare än för hjärtinfarkt.
Emil: Biverkingar? Berätta mer
Per Hall: För just detta perparat kraftiga ledsmärtor, för andra preparat finns det tom risk för hjärtinfarkt och gynekologisk cancer.
ante: Får man begära i primärvården att man vill börja äta prostata medicin för att förebygga prostatacancer om man också är fullt frisk och har ett bra PSA värde?
Per Hall: Ante, som jag sa i inslaget är det en attityd som måste förändras. läkare har inga problem att ge mediciner mot högt blodtryck och höga kolsetarolvärden men har svårt att tänka sig mediciner mot cancer.
Lyn : Hej! Du sa i Aktuellt att var 3:e person kommer drabbas av cancer under sin livstid. Vad menas med det? Tack på förhand!
Per Hall: Av hela Sveriges bolkning kommer var tredje att få diagnosen cancer innan de avlider.
Alban: Hej! Jag undrar lite över skillnaden mellan en tumör och en cysta. Har själv en cysta som är på analys. Borde man få medicin när man har en sådan.
Per Hall: Cystor är nästan altid helt ofarliga. Sitter dom i bröstet är det definitivt inte cancer.
Matilda: vad heter detta nya preparat?
Per Hall: Matilda, preparaten är inte nya. Dom har använts för att motverka ÅTERFALL i bröstcancer hos patienter som opererats. Just i detta fall rör det sig om sk aromatasinhibitorer.
Ingalill: Vem vänder man sig till för att få en utredning om man predisponerar för cancersjukdom. Mvh I
Per Hall: Tyvärr Ingalill, det finns inga sådana ställen idag. Undantaget är de som har många fall av cancer i släkten och där släktingarna insjuknat i tidig ålder.
Helene: Hej Per. Du nämnde i programmet att det pågår forskning om förebyggande läkemedel även inom andra cancerformer. Hur är det med äggstockscancer?Jag har flera släktingar som drabbats av detta i relativt ung ålder.
Per Hall: Helene, bra fråga som jag inte kan besvara. Min gissning är att det preparat som användes i studien ävemn påverkar risken för äggstockscancer. Det på¨verkar risken för tjocktarms- och hudcancer.
Cecilia: Påverkas alla former lika mycket! Bara de hormonberoende??
Per Hall: Utmärkt fråga. Detta är svagheten med dessa preparat att de endast påverkar insjuknandet i de hormonberonde tumörerna. Det forskas intensivt på att identifiera kvinnor som derbbas av de mer elaka formerna av bröstcancer
orolig: Hur stor är chansen att upptäcka cancer om man har bröstimplantat?
Per Hall: Det är svårare om man endast gör mammografi. Jag tycker du även skall undersökas med ultraljud.
Helena: Hur nära besläktade är olika cancerformer. Min mamma och jag drabbades i ungefär samma ålder, jag 35 och hon 45. Men helt skilda cancerformer. Kan man ändå prata om genetik?
Per Hall: Det beror helt på vad de är för cancer. Vissa former ärvs geneom samma gener, ex. äggstoicks och bröstcancer.
Josefin: Hur bra är våra verktyg för att upptäcka cancer idag. Om jag går till vårdcentralen och ger tre rör blod och får hela vita blodbilden och en del till kollat. Kan jag då veta om jag har cancer?
Per Hall: Tyvärr, men det beroer inte endast på att VC inte vill utan att vi idag inte har helt klart för oss vilka gener som skall undersökas. Under 2014 kommer vi att ha mer klart för oss vad som skall göras. Detta är ett område vi forskar intensivt på.
Ann: Kan hjärt -och kärlsjukdomar vara en risk som medför någon cancersjukdom? Hur förebygga?
Per Hall: Ann, det första jag tänker på är tobak. Rökning ökar både risken för hjärtinfarkt, stroke och lungcancer. Övervikt är det andra jag tänker på. Ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och en massa cancerformer, bla bröst- och prostatacancer.
Carl-Gustav Mählck: I inslaget i Aktuellt i kväll (12/12-13) nämndes att det redan nu finns mediciner, som har en profylaktisk inverkan på prostatacancer och tjocktarmscancer. Vilka?
Per Hall: För prostata finns några studier som visar ett de preparat som förminskar körteln även minskar risken för cancer. För tjocktarmscancer visade studien som publicerades idag att risken minskar och då sänker preparatet könshormoner. Ingen aning om mekanismen. Sedan tidigare vet vi att asperin minskar risken för tjocktarmscancer.
Martina: Forskar man inget på varför man får cancer?
Per Hall: OM man gör! Många tusen forskare runt om i världen ägnar sig åt att förstå vad som gör en snäll liten rund cell elak. När vi vet det kan vi både förebygga och behandla bättre.
Arvid : Kan man dö av alla slags cancer?
Per Hall: Ja nästan. Det finns vissa former som nästan aldrig leder till döden, ex sköldkörtelcancer och vissa hudcancrar. generellt gäller ju tidigare man hittar cancern, ju bättre prognos
Ai: Vad gör medicinen i kroppen?
Per Hall: Ai, medcinen förkortas AI (aromatsinhibitor) och påverkar en gen som heter CYP19 vilket leder till att nivån av kvinnliga könshormoner minskar könshormoner
pontus: hur stor risk finns det för blivande biverkningar efter denna medicin, något man märker direkt eller först efter lång tid? måste dessa ätas under hela livet eller bara en period
Per Hall: Pontus, det var en massa bra frågor på en gång. Jag staratr en studie nästa år då vi har som mål att ta reda på om vi inte jkan halvera dosen och fortfarande ha en förebyggande effekt. Jag tror inte att man behöver samma dos som till cancerpatienter
Tove: Hej! Hur effektivt är det att äta mycket antioxidanter som frukt och grönt. Ger det verklig effekt för att undvika cancer, och ungefär hur mkt?
Per Hall: Tove, alla studier jag någonsin läst visar att högt fruktintag är nyttiget (inte bara för cancer). Hur mycket ror jag är högst individuellt.
Helena: Kan medicinen eller liknande medicin hjälpa mot återfall i hjärncancer?
Per Hall: Bra fråga men den kan jag tyvärr inte svara på. Jag vet dock så mycket att det finns flera store projekt om just att förhindra återfall i hjärncancer
Nena : Mycket klokt att tänka förebyggande även på cancersjukdomar! Så många av oss drabbas. Jag undrar om du som läkare, insatt i forskning m.m. vet och ev. kan ge några råd kring om man själv kan påverka något i sin livsföring för att förebygga bröstcancer (annat än de mediciner som omtalades)? Du sa i TV-inslaget att detta är en komplicerad fråga, men vad vet man i frågan?
Per Hall: Hej Nene, när det gäller bröstcancer är det inte så mycket man ikan göra om man jämför med ex hjärtinfarkt (sluta röka, håll vikten, rör på dig, behandla högt blodtryck och höga kolseterolvärden). Vad man skall göra är att röra på sig. Vi publicerar snart en studie som visar en sänkning av risken hos fysiskt aktiva kvinnor. Dessutom skall man inte dricka för mycket alkohol, det ökar också risken.