Jeremy Stoner: ”Förr eller senare kommer dörren till lägren att stängas” Foto: SVT

Rädda Barnen-chefen: ”Trinidad har hämtat hem sina barn – varför inte Sverige?”

Uppdaterad
Publicerad

Om regeringen menar allvar med att ta hem de svenska barn som finns i läger i norra Syrien bör man göra det nu. Det säger Jeremy Stoner, Rädda Barnens chef i Mellanöstern, som nyligen besökt Stockholm.

Enligt Rädda barnen finns det nu – efter Turkiets intåg i området – ett tidsfönster, en möjlighet att ta hem de svenska medborgarna innan situationen i området försämras igen.

-Vi vet att förr eller senare kommer denna dörr att stängas. Förr eller senare kommer troligen syriska styrkor att marschera in i området. Därför vädjar vi till Sverige att ta hem dessa barn nu medan det går, säger Jeremy Stoner till SVT Nyheter.

Barn till IS-sympatisörer lever under svåra förhållanden

I norra Syrien finns många barn till IS-sympatisörer, som lever i läger under svåra förhållanden. En del är föräldralösa, andra är tillsammans med sina mammor. Flera av barnen är svenska eller har svensk anknytning. De kurdiska myndigheter, som hittills haft ansvar för lägren, har vädjat till olika länder att ta hem sina medborgare.

I april i år fick sju barn till den kända IS-terroristen Mikael Skråmo komma till Sverige, efter att bägge deras svenska föräldrar dött, och efter att de farit mycket illa i lägren. Men kvar i lägren finns alltså andra svenska barn.

Chef för Rädda Barnen: ”Varför inte Sverige?”

Jeremy Stoner, som är Mellanöstern-chef för Rädda Barnen, besökte nyligen Sverige och utrikesdepartementet för att övertyga regeringen om att göra något – nu.

-Jag möttes av en hel del god vilja, men fick också höra att saken är komplicerad. Det argumentet möter jag ofta. Men detta är inte alls omöjligt. Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle än nu och det har gjorts förut, av länder som Trinidad, till exempel. Så varför inte Sverige?, säger Stoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.