Utrikesminister Ann Linde (S): Vi kan inte bara ta barnen från mammorna

Publicerad

Sverige arbetar för att hämta hem fler barn till svenska IS-anhängare som sitter fast i syriska läger. Vuxna som har anslutit sig till terrorgruppen kan däremot inte vänta sig någon hjälp. Utrikesminister Ann Linde slår också ifrån sig kritik om passivitet.

– Vi försöker göra det bästa vi kan av det här varje dag, säger hon i kvällens Aktuellt.

Det är föräldralösa barn till svenska IS-anhängare som är i fokus för regeringens insatser, säger Ann Linde när hon frågas ut i Aktuelltstudion.

– Det finns fortfarande några föräldralösa barn som jag tror att vi har möjlighet att ta hem om några månader. Men det handlar inte om att vilja eller om att inte vilja utan det handlar om vad som är möjligt eller inte möjligt.

Barn som fortfarande är med sina föräldrar är det däremot mer komplicerat att hjälpa, säger utrikesministern. Svenska UD kan inte tvångsomhänderta barn och föräldrarna har i regel inte velat lämna ifrån sig dem.

”Oanständiga” anklagelser

Vidare så tänker Sverige inte ge stöd till vuxna som varit del av IS, och enligt Linde så kommer man inte ifrån föräldrarnas ansvar för att ha anslutit sig till terrorgruppen.

– Det är helt förfärligt och att föräldrar tar sina barn till en terroristorganisation är inte klokt. Samtidigt är det inte så att vi bara kan ta barnen ifrån mammorna.

Sverige har hittills tagit hem sju stycken föräldralösa barn, vilket enligt ministern är fler än något annat EU-land. Anklagelser om att Sverige varit passivt eller senfärdigt i sitt agerande avfärdar hon blankt.

– Det är oanständigt att anklaga oss för att inte göra någonting. Vi försöker göra det bästa vi kan av det här varje dag och det är oerhörda svårigheter.

Stora utmaningar

Att, som vissa har efterlyst, hämta hem både vuxna och barn och sedan lagföra de vuxna som har begått brott är även det en utmaning, bortsett från beslutet att inte hjälpa vuxna som har anslutit sig till IS.

Linde framhåller att Sverige har skärpt antiterrorlagar för att lättare kunna döma personer som exempelvis har anslutit sig till IS. Men åtgärderna har kritiserats för att inte komma åt dem som anslöt sig innan lagen trädde i kraft, år 2016. Att bevisa att någon anslutit sig efter att det blev olagligt är svårt, säger Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.