Coronapandemin ledde till en kraftig överdödlighet under det första halvåret 2020. Foto: Jamila Karlsson Ernez

Coronapandemins överdödlighet i Europa är nu utplånad

Publicerad

I månadsskiftet mars/april rapporterades uppemot tusen coronarelaterade dödsfall om dygnet i länder som Italien och Spanien. Och överdödligheten var mycket stor i hela Europa även under mitten av första halvåret. Men nu är dödligheten tillbaka till en normal nivå i alla de 24 europeiska länder.

Överdödlighet är en onormal ökning av antalet dödsfall och har förstås ökat kraftigt på grund av det nya coronaviruset, men också eftersom många sjuka i andra åkommor undvikit att söka vård av rädsla för att bli smittade.

Ökningen varierar mellan de 24 länderna, enligt en mätning som görs av det europeiska nätverket EuroMOMO.

Coronapandemin

Olika rekommendationer

Faktorer som påverkar är bland annat när och hur smittan kom in i landet, vilka grupper som först drabbades och vilka åtgärder länderna har vidtagit. Insatserna har varierat från totalt nedstängning till goda råd och frivllighet.

Överdödligheten har markerade toppar för länder som Spanien, Storbritannien, Italien, Belgien, Frankrike, Nederländerna och Sverige. Finland, Norge, Danmark och Tyskland är däremot exempel på länder som inte haft någon större överdödlighet under coronapandemin.

”Bara vaccin eller flockimmunitet kan stoppa”

Men oberoende av variationerna är nu alltså dödligheten nere på en mer normal nivå i Europa. Lokala utbrott i Spanien, Belgien, Tyskland och Sverige visar dock att smittan fortfarande finns kvar.

– Ländernas insatser är som att lägga en brandfilt över en pyrande glödbädd. Om man lyfter på filten flammar elden upp på nytt. Just nu är det bara ett fungerande vaccin eller flockimmunitet som kan stoppa pandemin, säger Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet