Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre orsaker bakom Hawaii-bränderna. Foto: SVT/TT/Matthew Thayer

Därför blev bränderna de värsta i Hawaiis historia

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna i Hawaii har blivit de mest destruktiva i mannaminne. Bland annat har ett havererande larmsystem, en förbipasserande orkan och en invasiv gräsart sammanstrålat för att orsaka total förstörelse.

– Många har nog blivit tagna på sängen, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Bränderna som härjat i Hawaii har varit de mest förödande i delstatens historia. Väderfenomen och andra faktorer har sammanstrålat. Hittills har 80 personer bekräftats döda, och över 1 700 byggnader har totalförstörts.

Precis som i stora delar av Europa och Nordamerika har sommaren varit mycket varm i Hawaii. Augusti är dessutom torrsäsong, och det är ovanligt att öarna får mer än 12-13 millimeter nederbörd på hela månaden. Den svåra torkan gjorde att branden lätt fick fäste. Öarna har också fått se hårda vindar de senaste dagarna.

– Blåsten gör att branden sprider sig väldigt snabbt, säger Nils Holmqvist.

Tysta sirener och invasivt gräs

Något verkar även ha gått fel med Hawaiis larmsystem, vars 400 sirener ska kunna varna invånare för fara. Men flera överlevare från bränderna i Lahaina vittnar om att de inte hörde något larm, utan förstod att de var i fara när de såg flammorna eller hörde explosioner i närheten, rapporterar AP. 

Bränderna har också spridits snabbt genom högt gräs, till exempel av sorten Guineagräs, som är en invasiv art i Hawaii, rapporterar Reuters. Gräset växer sig högt under den regniga perioden, torkar snabbt under den torra och blir då perfekt bränsle för en eld. 

I klippet ser du SVT:s meteorolog Nils Holmqvist förklara tre väderfaktorer som gjort bränderna så förödande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.