Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur funkar egentligen reduktionsplikten och varför har den blivit ett sådant dilemma för regeringen? SVT:s reporter förklarar. Foto: Clara Zahui

Därför har reduktionsplikten blivit regeringens ödesfråga

Publicerad

Vet du hur mycket diesel du får när du tankar tio liter? Svaret är ungefär sex liter – resten är biodrivmedel. Detta vill regeringen ändra på men frågan om hur mycket har blivit ett dilemma som hotar samarbetet med Sverigedemokraterna.

Reduktionsplikten är en lag som tvingar företag som säljer bensin och diesel att se till att utsläppen av fossila bränslen minskar. Det görs genom att blanda i biobränsle i tanken.

Svenska myndigheter menar att åtgärden är en av de viktigaste för att nå våra klimatmål. Samtidigt har reduktionsplikten drivit upp priserna vid pump vilket har lett till att flera partier velat sänka den.

I mars sa Oscar Sjöstedt (SD) att om regeringen och Sverigedemokraterna inte kommer överens om reduktionsplikten blir det en regeringskris. Partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen (SD) har inte velat gå så långt, men trycker på att frågan är viktig för partiet.

Hör SVT:s reporter Johan Zachrisson om hur reduktionsplikten funkar – och om hur frågan har blivit ett hot för regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.