Därför ville Trump köpa loss Grönland – igen

Uppdaterad
Publicerad

När Donald Trump aviserade sina planer att köpa loss Grönland från Danmark möttes han av kraftiga reaktioner från omvärlden. Men Trump är faktiskt inte den förste presidenten som gett sig i kast med att försöka lägga vantarna på världens största ö.

Redan 1946 erbjöd USA:s president Harry S Truman 100 miljoner dollar för att köpa loss ön, men inte heller då blev det någon affär.

För att förstå historien – se vår video om bakgrunden till det kontroversiella budet till danskarna.

GRÖNLAND

Grönland är världens största ö, med en befolkning på cirka 56 000 invånare. Runt 80 procent av landytan täcks av is och den isfria arealen är lite mindre än Sveriges yta.

Grönland har varit en dansk koloni sedan 1814. 1953 ändrades Grönlands status från koloni till danskt län och 1979 fick grönlänningarna självstyre.

Det innebär att den danska drottningen är statsöverhuvud och att den danska regeringen har ansvar för bland annat utrikes- och försvarspolitik, rättsväsende och administrationen av naturtillgångar.

2009 utvidgades självstyret. Grönland fick äganderätten till sina naturtillgångar i marken, med förbehållet att om vinsterna blev stora skulle det danska stödet minska i motsvarande grad.

Danmarks årliga bidrag motsvarar runt hälften av Grönlands budget. Den viktigaste inkomstkällan utöver pengarna från Danmark är fiske.

Grönlänningarna själva vill enligt opinionsmätningar gärna ha självständighet, men inte på bekostnad av sämre levnadsstandard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.