Efter den slutgiltiga rösträkningen står det klart att det så kallade ”brexitmandatet” går till Miljöpartiet. Foto: Janerik Henriksson / TT

Alla röster räknade – nu kommer det slutgiltiga resultatet i svenska EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga distrikt i det svenska EU-valet har nu slutligen räknats, och Liberalerna kan definitivt andas ut efter att ha landat på ett mandat och över spärren. Det står också klart att det så kallade brexitmandatet går till Miljöpartiet när Storbritannien lämnar EU, skriver TT.

Trots att inte alla röster räknats förrän under fredagen gick det tidigt att slå fast att Liberalerna klarat sig över fyra-procents-spärren. I den preliminära rösträkningen landade L på 4,1 procent, det gör man även i den slutgiltiga räkningen. Ändå låg L ett bra tag och skvalpade strax under fyra procent i den slutgiltiga räkningen, när den hade kommit halvvägs tidigare i veckan.

Nu har även Liberalernas starkaste distrikt, som exempelvis Stockholm och Västra Götaland, helt räknats färdigt.

EU-valet 2019

Arbetet med att räkna rösterna i det svenska EU-valet påbörjades redan under valnatten då också ett preliminärt resultat presenterades, men den slutgiltiga räkningen inleddes den 27 maj hos länsstyrelserna runt om i landet.

Mandaten fördelas

Valmyndighetens nämnd har nu fastsällt resultatet och presenterar uträkningen för hur många mandat varje parti har fått och även vilka av partiets kandidater som valts in. Skillnaderna jämfört med de preliminära siffrorna är mycket små.

Högre valdeltagandet i årets val

Valdeltagandet i EU-valet hamnar på 55,27 procent, en ökning jämfört 2014 års val då valdeltagandet var drygt 51 procent.

Det slutgiltiga resultatet blir följande:

  • Socialdemokraterna, S 23,48 procent av rösterna – 5 mandat, oförändrats sedan förra valet  
  • Moderaterna, M 16,83 procent av rösterna – 4 mandat, ett mandat mer än i förra valet  
  • Sverigedemokraterna, SD 15,34 procent av rösterna – 3 mandat, ett mandat mer än i förra valet  
  • Miljöpartiet, MP 11,52 procent av rösterna – 2 mandat, två mandat mindre än i förra valet  
  • Centerpartiet, C 10,78 procent av rösterna – 2 mandat, ett mandat mer än i förra valet  
  • Kristdemokraterna, KD 8,62 procent av rösterna – 2 mandat, ett mandat mer än i förra valet  
  • Vänsterpartiet, V 6,80 procent av rösterna – 1 mandat, oförändrats sedan förra valet  
  • Liberalerna, L 4,13 av rösterna – 1 mandat, ett mandat mindre än i förra valet

Endast de partier som har kommit över den så kallade fyra-procents-spärren, alltså fått över fyra procent av rösterna i valet, får mandat i Europaparlamentet.

MP får brexitmandat

I nuläget har Sverige 20 platser i Europaparlamentet, men när Storbritannien lämnar EU får Sverige ytterligare ett mandat. Det 21:a mandatet kommer att tillfalla Miljöpartiet, skriver TT.

– Det är Miljöpartiet som får brexitmandatet om och när brexit sker, säger Svante Linusson, professor i matematik vid KTH till nyhetsbyrån.

Fakta: Tiden efter EU-valet

  • 27 maj påbörjar Länsstyrelserna den slutgiltiga rösträkningen.
  • Från den 27 maj kan även de nyvalda ledamöterna påbörja sitt arbeta med att bilda politiska grupper i Europaparlamentet.
  • Det slutgiltiga valresultatet i det svenska EU-valet presenteras efter ungefär en vecka då Valmyndighetens valnämnd fastställer resultatet. Samtidigt utses ledamöterna och deras ersättare.
  • 24 juni ska arbetet med de politiska grupperna vara klart och grupperna presenterar vilka ledamöter som ingår i respektive grupp.
  • 2 juli inleds den nya mandatperioden med att det nyvalda Europaparlamentet sammanträder i Strasbourg, i Frankrike. Då utses parlamentets talman.
  • I samband med sammanträdet röstar Europaparlamentet om vem som blir den nya ordföranden för Europakommissionen, efter förslag som tagits fram av medlemsländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet. Den nyvalda ordföranden för EU-kommissionen ska sedan, tillsammans med EU-länderna, sätta ihop ett förslag till hur den nya EU-kommissionen ska se ut. I Sverige är det regeringen som föreslår vem som ska bli EU-kommissionär från Sverige.
  • I september och oktober kallas de blivande kommissionärerna till utfrågningar i Europaparlamentets utskott, där de får svara på både muntliga och skriftliga frågor.
  • I oktober röstar Europaparlamentet om de kan godkänna hela den nya EU-kommissionen.
  • 1 november ska den nya EU-kommission vara på plats och börja sitt arbete.  

Källa: Sveriges riksdags EU-information

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet