De vittnar om diskriminering under flykten från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals människor flyr Ukraina sedan Ryssland startade sin invasion mot landet. Samtidigt kommer vittnesmål om att gränsvakter och poliser vid den ukrainska gränsen stoppat svarta personer från att gå ombord på bussar och tåg, berättar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

– Det har spridits många videoklipp och berättelser på nätet där man pratar om svarta människor, afrikaner och även andra från Indien och Asien som helt enkelt har stoppats.

I Ukraina finns bland annat tusentals afrikanska studenter, runt 4 000 bara från Nigeria.

Kriget i Ukraina

– När man har köat i timmar för att komma till en gränsövergång så har man skickats tillbaka längst bak i kön när man kommit fram, berättar Johan Ripås.

Att människor stoppats råder det ingen tvekan om, säger Johan Ripås. Förklaringen till varför det sker beror på vem man frågar. Hör Ripås i videon nedan.

Afrikanska unionen har reagerat på uppgifterna om diskriminering. Unionen uppmanar omvärlden att respektera internationell rätt och visa empati och stöd för alla krigsflyktingar, oavsett deras bakgrund. 

Ukraina ber om ursäkt

Den ukrainska parlamentsledamoten Lesia Vasylenko ber om ursäkt för särbehandlingen vid gränsen.

”Jag ber uppriktigt om ursäkt för den oacceptabla behandlingen från vissa myndighetsföreträdare i Ukraina.” Alla utlänningar får lämna landet och nya uttalanden är på gång, skriver Vasylenko.

Polen tillbakavisar rasism

Kongolesen Prence Angale studerar i Ukraina. Han kunde ta sig ut ur Ukraina men fick till en början problem när han kom till till polska gränsen. 

Polen tillbakavisar anklagelser om rasism. Premiärministerns kansli skriver i flera twitterinlägg att flyktingar behandlas enligt gällande regler och att ”Polen hjälper alla”.

Hör Prence Angale och andra afrikanska studenter berätta om flykten från Ukraina i video ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet