Person i skjorta står på en balkong med stadshus och träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hörde luftvärnet och smällar” – Benjamin Dousa (M) om natten i Kiev då ryska attacker tvingade honom att fly till ett skyddsrum. Foto: SVT

Ministern Benjamin Dousa var i Kiev mitt under ryska attacken

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska ministern Benjamin Dousa (M) fick spendera natten till torsdag i ett skyddsrum i Kiev, efter Rysslands storskaliga attack mot huvudstaden.

– Jag tänker på de miljontals som lever med detta dagligen, säger Dousa.

Bistånds- och utrikeshandelsministern låg och sov när flyglarmet gick och fick omgående bege sig till ett skyddsrum. Väl där, ett spartanskt källarrum med några sängar, var det ovisst hur länge de skulle behöva stanna.

– Det kan vara allt ifrån att man väntar några minuter till att man får vänta timmar. Allt eftersom blev det tydligt att det här var något annat än det som kom några timmar tidigare.

Kriget i Ukraina

”Visar tydligt vilken terrorstat Ryssland är”

Vistelsen i skyddsrummet sträckte sig över hela natten. Genom väggarna hördes smällar och det ukrainska luftvärnet. I Kiev dog minst tolv och över 90 skadades av de ryska drönarna och robotarna.

– Ryssland gör inte skillnad på militära mål och civila mål. De har under dessa år bombat allt ifrån lekplatser till barnsjukhus, skolor och bostäder. De kan ge sig på precis vad som helst och det tycker jag visar med all tydlighet vilken terrorstat Ryssland är, säger Benjamin Dousa och fortsätter:

– Det här är inte en signal från Rysslands sida att man på allvar vill ha fred.

Benjamin Dousa i Kiev, och det skyddsrum han tvingades uppsöka. Foto: Privat

Hört berättelser om kidnappade barn

Ministern har på sina resa fått höra hemska berättelser från ukrainare på olika nivåer om situationen runt om det krigsdrabbade landet.

– Allt ifrån barn som kidnappats av Ryssland till hur man urskillningslöst gett sig på lekplatser. Det är fruktansvärda berättelser.

Dousa betonar att det svenska stödet måste fortsätta och att man måste sätta maximal press på den ryska ekonomin.

– Det ska kännas att bete sig på det här sättet, säger han.

Var behövs svenskt bistånd som mest

Resan görs tillsammans med en svensk företagsdelegation för att dels undersöka möjligheterna för nya affärer. Han är även där för att diskutera var det svenska biståndet behövs som mest, speciellt efter att det amerikanska stödet svajat.

– När en så stor givare drar sig tillbaka så skapar det väldigt stora hål, det är ett av huvudskälen till att jag är här. Vilka av de här hålen kan vi från Sverige göra nytta i?, säger Dousa.

Energiinfrastrukturen pekas ut som ett tydligt hål för ukrainarna, då den under kriget till stor del förstörts av Ryssland.

– Finns det ingen el så är det svårt för familjer att klara sig, för arbetsplatser att fungera och för försvarsmakten att försvara, säger Dousa.

På lite längre sikt vill regeringen att Ukraina ska bli medlemmar i EU, vilket även Ukraina vill.

– Mycket stöd handlar om att hjälpa Ukraina att förbereda sig för att gå med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet