• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Demokratirörelsen i Hongkong hårt ansatt

Uppdaterad
Publicerad

Peking ökar nu trycket mot demokratirörelsen i Hongkong. I lördags greps 15 välkända debattörer och politiker. 

Bland dem tidningsmannen Jimmy Lai och juristen Martin Lee. Martin Lee släpptes mot borgen samma dag, och pratar med SVT från sitt hem i Hongkong:

– Jag hade varit ute på min morgonpromenad, och ätit frukost, och funderade just på vad jag skulle göra. Jag behövde inte bestämma mig, eftersom sju poliser plötsligt dök upp vid dörren.

Protesterna i Hongkong

Kina övervakar allt mer

De senaste sju dagarna har Peking attackerat demokratirörelsen i Hongkong på flera sätt. Kinesiska myndigheter i Hongkong har kritiserat lokala parlamentariker, och uppmanat styret i Hongkong att lagstifta mot utländsk inblandning. De kinesiska myndigheterna har dessutom förklarat att de från och med nu kan övervaka och ha inflytande över Hongkong, med hänvisning till att de har gjort en ny tolkning av Hongkongs grundlag. 

Martin Lee har arbetat för politiska reformer i Hongkong sedan 80-talet, och var med i arbetet med att ta fram Hongkongs grundlag. Idag är han besviken. 

– Nu är det centralregeringen och Kommunistpartiet som styr i Hongkong, med omfattande makt. Vart tog våran självständighet vägen? Den finns inte!

”Ingen står över lagen”

Martin Lee åtalas för att ha planerat och deltagit i en demonstration den 18 augusti förra året. Han säger själv att han inte var inblandad i att organisera demonstrationen.  

Kinesiska Utrikesdepartementet kommenterade åtalet på en presskonferens den 20 april. 

– Hongkong är en rättsstat. Ingen står över lagen. Polisen i Hongkong handlade enligt lagen, och den kan inte fläckas ner och förvanskas, sade talespersonen Geng Shuang.

Kina har brutit löften från 1997

Martin Lee var med i förhandlingarna kring överlämnandet 1997. Han anser att Kina idag har brutit sina löften. 

– Jag är besviken. Vi blev lovade något, men fick raka motsatsen. Och världen verkar inte alls medveten om det som pågår. Världen verkar inte bry sig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet