Analys: ”Hård kritik mot Löfven – enighetens tid är nu över”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Konfliktnivån är åter på väg upp i svensk politik. Den nationella samlingens tid är över. Tonläget var hårt i söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Regeringen anklagades för att ”med berått mod” ha tillåtit en omfattande smittspridning i Sverige.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Under coronakrisen har partierna i riksdagen i allt väsentligt grävt ner stridsyxan och gång på gång betonat vikten av gemensamt agerande i en svårartad kris.

På senare tid har det funnits flera tecken på förändring. Kritiken mot regeringen har successivt skärpts från oppositionspartierna i riksdagen. Söndagens partiledardebatt blev en tydlig illustration av att den nationella enigheten nu är över.

KD och SD till hårdast angrepp

Hårdast var kritiken från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Men något illavarslande för regeringen fanns det en ganska bred samstämmighet bland oppositionspartierna mot viktiga delar av krisåtgärderna. Framför allt oförmågan att få igång en omfattande coronatestning i Sverige.

SD-ledaren Jimmie Åkesson menade att tiden nu är mogen för att bryta borgfreden och utkräva politiskt ansvar. Han anklagade regeringen för flera felbedömningar som lett till höga dödstal i Sverige.

KD-ledaren Ebba Busch hävdade att det saknats politiskt ledarskap under krisen och att regeringen är ”dysfunktionell”. Strategin att skydda riskgrupper har misslyckats och regeringen har ”med berått mod” tillåtit den smittspridning som skett i Sverige, slog KD-ledaren fast. Ett synnerligen hårt uttalande i en partiledardebatt.

Det var alltså flera fräna angrepp från oppositionen i debatten. Även andra partiledare kritiserade regeringen. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt talade om testningen som ”ett misslyckande” och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menade att regeringen brustit i både ansvar och tydlighet.

Försvar från regeringen

Inte oväntat försökte både statsminister Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Per Bolund försvara regeringens strategi. Det är för tidigt att dra säkra slutsatser, krisen pågår fortfarande, menade Per Bolund. Stefan Löfven vidhöll att den svenska strategin fungerat, men medgav att för få har testats.

Just testningen blev föremål för omfattande debatt och återigen framgick det hur oklara ansvarsförhållandena är mellan bland annat stat och regioner. Nu hoppas regeringen att äntligen kunna skala upp testningen genom en ny miljardsatsning, som presenterades i slutet av förra veckan. Hittills har regeringens tal om 100 000 tester i veckan inte kunnat uppnås. I stället har det som mest blivit drygt 35 000 vecka per vecka.

M och KD vill se stöd över längre tid

När debatten övergick till att handla om ekonomi och jobb sänktes konfliktnivån mellan partiledaren. Inte överraskande med tanke på att flera av de krispaket som presenterats fått stöd av oppositionen. Moderaterna och Kristdemokraterna drev dock på i debatten för att förlänga de stöd som utgår till företagen. Om det går att skapa majoritet i riksdagen för fortsatta omställningsstöd är dock oklart.

Under denna del av debatten lät det stundtals som att regeringens båda stödpartier, Centerpartiet och Liberalerna, har mer gemensamt med oppositionen till höger än den regering de samarbetar med. Detta är i och för sig inte oväntat. De gamla allianspartierna ligger ganska nära varandra i ekonomisk-politiska frågor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.