Den statliga nätpokern är här

Uppdaterad
Publicerad

Nätpoker är en snabbt växande spelform som fått mycket uppmärksamhet det senaste året. Mellan 200.000 och 250.000 svenskar beräknas spela nätpoker. Torsdagen den 30 mars blir Sverige första land i världen att lansera statlig nätpoker, genom Svenska Spel.

-I dag finns det ungefär 700.000 existerande och potentiella pokerspelare i Sverige, säger Ira Gladnikoff, pokerchef på Svenska Spel, till Rapport.

-Och vi anser att vi måste erbjuda svenska folket de spel som de vill ha.

Om det skulle gå ”riktigt bra” skulle nätpoker utgöra ungefär fem procent av Svenska Spels intäkter, enligt Ira Gladnikoff. Det motsvarar runt en miljard kronor.

Fler spelare och missbrukare

Med andra ord förväntar sig Svenska Spel att antalet nätpokerspelande svenskar kan öka rejält, från ca 200.000 till ca 700.000.

Samtidigt har antalet spelmissbrukare ökat dramatiskt, enligt Folkhälsoinstitutet och Spelberoendes Riksförbund. En särskilt utsatt grupp när det gäller nätpoker är unga män i åldrarna 18-30 år.

Spelinstituet, som på uppdrag av Folkhälsoinstitutet driver vård för spelmissbrukare på internet, har fått allt fler pokerspelare bland de personer som söker hjälp och som får behandling mot spelmissbruk.

Gigantisk pokerskola

Regeringens argument för att tillåta nätpoker är att skydda svensken från de stora internationella aktörerna och erbjuda ett tryggt alternativ. Men deras egna experter varnar för att den statliga pokern istället blir en gigantisk pokerskola, med kraftigt ökat spelmissbruk:

-Det blir en inkörsport för spelare som annars inte skulle tänka sig att spela nätpoker. Svenska Spel uppfattas ju som en trygg och säker garant för att det går rätt till och man vet att de har vissa spelansvarsåtgärder och så. Många kanske drar sig för att spela på utländska sidor av olika anledningar, säger Anders Stymne, projektledare på Folkhälsoinstitutet.

Ringholm: Bättre kontroll

Han får dock inte medhåll av idrottsminister Bosse Ringholm (s):

-Jag tror att det bästa sättet att förhindra spelberoende är att vi kan få bättre kontroll på marknaden. Vi måste försöka bli av med de här stora internationella bolagen som bara vill tjäna pengar och inte är ett dugg intresserade av att hjälpa till för att minska spelberoendet, säger Ringholm till Rapport.

Det finns de som säger att staten är precis likadan och passar på att kapa åt sig av den kaka som växer?

-De har helt fel, säger Ringholm.

29 miljoner mot spelmissbruk

Men statens egna insatser mot spelmissbruk är blygsamma. I år satsas 29 miljoner – vilket är ungefär en procent av de 2,5 miljarder som Svenska Spel bidrar med till statskassan.

-De 29 miljonerna är faktiskt dubbelt så mycket i förhållande till tidigare, säger Bosse Ringholm.

På Svenska Spel är man stolt över de begränsningar man byggt in i systemet. Till exempel måste alla pokerspelare i förväg sätta sina egna ramar för sitt spelande och maxinsatsen per spel är begränsad – till 80.000 kronor.

-Det kan tyckas vara mycket pengar för dig och mig men allt är ju relativt. För vissa människor är fem kronor mycket, för andra är fem miljoner ingenting, säger Ira Gladnikoff på Svenska Spel.

Hur mycket spelbolagen omsätter är svårt att beräkna eftersom officiell statistik saknas och det är en oreglerad marknad. Enligt deras egna uppgifter har spelbolagen nettointäkter på 1 – 1,5 miljarder kr årligen, men bruttoomsättningen i branschen beräknas till 75 miljarder kronor årligen. I genomsnitt tar bolagen två procents provision på spelarnas insatser.

Spelbolag på börsen

På senare tid har spelbolagen även börjat komma in på börsen. De lockar många småsparare som vill göra snabba vinster. Men det finns också stora risker med de här aktierna, som kan både stiga och falla snabbt i värde.

Robert Wiström, Rapport, Anna Trane, Aktuellt, Maria Holmin, Text&Webb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.